Više od 300 dece otrovano olovom u Kini

Izvor: S media, 12.Avg.2009, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 300 dece otrovano olovom u Kini

Više od 300 dece otrovano je olovom iz topionice na severu Kine, koja je nedavno zatvorena pod pritiskom javnosti, javili su kineski mediji.

Ovo predstavlja, kako piše agencija AP, jednu od retkih pobeda boraca za zaštitu životne sredine u Kini gde se opasnost od zagađenja često zanemaruje.

Stanovnici iz okoline topionice olova i cinka u provinciji Šansi počeli su u julu da dovode bolesnu decu kod lekara i za njihovo stanje okrivili fabriku, javila je agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Sinhua.

Istraga je pokazala da je olovo iz topionice dospelo u zemljište, vazduh i izvore vode iz kojih se snabdeva 425 domaćinstava, a lokalne vlasti planiraju da u naredne dve godine rasele 581 porodicu iz kruga od 500 metara oko fabrike.

Deca su posebno osetljiva na trovanje olovom (saturnizam) do koga najčešće dolazi preko vazduha i vode. Toksično dejstvo olova pogađa nervni i reproduktivni sistem i bubrege i izaziva anemiju. Kod dece dolazi do usporavanja mentalnog razvoja, smanjenih kognitivnih sposobnosti, teškoća pri učenju i odlaganja puberteta.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Kini više od 300 dece otrovano olovom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2009

PEKING - Više od 300 dece otrovano je olovom iz topionice na severu Kine, koja je nedavno zatvorena pod pritiskom javnosti, javili su danas kineski mediji...Ovo predstavlja, kako piše agencija AP, jednu od retkih pobeda boraca za zaštitu životne sredine u Kini gde se opasnost od zagađenja često...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zatvorena topionica koja je trovala

Izvor: B92, 12.Avg.2009

Peking -- Topionica na severu Kine, zbog koje se više od 300 dece otrovalo olovom, zatvorena pod pritiskom javnosti, javili su kineski mediji... Ovo predstavlja, kako piše agencija AP, jednu od retkih pobeda boraca za zaštitu životne sredine u Kini, gde se opasnost od zagađenja često zanemaruje....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.