Kilogram ulja belog ljiljana prodaje se za 5.000 evra

Izvor: N1 televizija, 24.Maj.2018, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kilogram ulja belog ljiljana prodaje se za 5.000 evra

Fikret Ajdemir, iz turskog Tokata, bavi se uzgojem belog ljiljana, a kilogram ulja tog cveta prodaje po ceni od 5.000 evra.

Ajdemir je penzionisan pre 12 godina, a uzgoj belog (Madoninog) ljiljana bio mu je hobi.

S vremenom, njegov vrt je postajao sve veći, a danas se prostire na površini gotovo tri hiljade kvadratnih metara.

”Kada sam penzionisan 2006. počeo sam da se bavim uzgojem. Zasadio sam jedan beli ljiljan. Kasnije smo dobili 70 do 80 lukovica. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Tokom niza godina broj je povećan”, pojasnio je Ajdemir.

Danas poseduje oko 2.500 stabljika ljiljana.

"Kilogram ulja košta 5.000 evra. Posebno Francuzi pokazuju interesovanje. Koristi se u kozmetičkom sektoru i izradi parfema. Od 700 kilograma cveta dobije se kilogram ulja", izjavio je Ajdemir.

U Tokatu je jedini uzgajivač ovog cveća koje cveta u maju i junu.

Madonin, Marijin ili Gospin ljiljan, je poznat već nekoliko hiljada godina, a potiče s Balkana i Bliskog Istoka.

U narodnoj medicini beli ljiljan se koristi za lečenje i čišćenje kožnih oboljenja, kao i kod bolesti očiju.

Pojedini izvori navode kako je cvet belog ljiljana efikasan i kad su u pitanju bolesti pluća, uva, kod aritmije, bolesti probavnog sistema, ali i kostiju i zglobova.

Lukovice se koriste kod upala, rana i ožiljaka, a eterična ulja zastupljena su u lečenju čireva, modrica, ali i u kozmetici i parfimeriji.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.