Kijev u rukama opozicije, kriza se seli u Harkov

Izvor: RTS, 22.Feb.2014, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev u rukama opozicije, kriza se seli u Harkov

Prvi dan bez Janukoviča. Demonstranti tvrde da su zauzeli većinu vladinih institucija. Janukovič nije potpisao zakon o vraćanju Ustava iz 2004. koji je juče usvojen. Predsednik parlamenta podneo ostavku, a opozicija traži raspisivanje izbora što pre.

11.00 - Kriza se preselila u Harkov, gde počinje skup depotata istočne Ukrajine, koji podržavaju Janukoviča. Ispred sale u kojoj se održava kongres počeo protest. Stigla i jedinica specijalaca.

10.47 - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rusija oštro reagovala pošto su pristalice opozicije u Ukrajini pucale na turistički autobus i ranile vozača. Turisti su putovali iz Belorusije ka zimovalištu na Karpatima.  

10.30 - Janukovič nije potpisao zakon o povratku na Ustav iz 2004, što je osnov za ostavku, kaže Jacenjuk. Poljski ministar spoljnih poslova tvrdi da Janukovič nema nameru da podnese ostavku.

Demonstranti u centru Kijeva tvrde da su preuzeli kontrolu nad Kijevom i da je predsednik Viktor Janukovič pobegao iz grada.

Prema izveštajima iz Kijeva, demonstranti su zauzeli većinu vladinih institucija, uključujući i Vrhovnu radu.

Predsednik Vrhovne rade Vladimir Ribak zatražio je da "iz zdravstvenih razloga" bude razrešen, dok su lideri opozicije Vitalij Kličko i Arsenij Jacenjuk predložili Radi da usvoji rezoluciju sa zahtevom predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču da podnese ostavku.

"To bi bio osnov za raspisivanje prevremenih izbora. Oni, u skladu sa Ustavom, treba da budu održani najkasnije 25. maja", rekao je na sednici skupštine Kličko, lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR), prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Itar-Tas prenosi izjavu Klička da se Janukovič "sam povukao i napustio Kijev".

"Imamo jedini izlaz. Neophodno je raspisati prevremene predsedničke izbore", rekao je Kličko.

Jacenjuk, koji je na čelu opozicione Otadžbine, rekao je da osnov za ostavku predstavlja nepotpisivanje zakona koje je Rada usvojila posle zaoštravanja političke krize.

Janukovič nije potpisao zakon o povratku na Ustav iz 2004. usvojen u skupštini i to je "direktan osnov za hitnu ostavku predsednika", rekao je Jacenjuk, dodajući da poslanici treba da se hitno sastanu "donose odluke o punoj odgovornosti za stanje u zemlji".

Zamenik predsednika skupštine Ruslan Košulinski saopštio je da je zakon upućen predsedničkoj administraciji.

Janukovič je, prema izveštajima, otputovao u Harkov, centar oblasti gde ima najviše pristalica. Prema ruskim izvorima, on će u Harkovu učestvovati na konferenciji Partije regiona iz jugoistočnih delova Ukrajine.

Noć u Kijevu protekla je mirno, mada je stanje i dalje napeto, javile su agencije. Policija se povukla sa svojih pozicija oko zgrada vlade.

Demonstranti su sinoć izviždali opozicione lidere koji su izašli na binu na Trgu nezavisnosti da predstave sporazum koji su potpisali sa Janukovičem. Neki su zapretili da će krenuti u ofanzivu ako opozicija ne zatraži da Janukovič danas podnese ostavku.

Janukovič i tri lidera opozicije - Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, potpisali su juče sporazum o okončanju krize u prisustvu posrednika EU - šefova diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske, Frank-Valtera Štajnmajera, Lorana Fabijusa i Radoslava Sikorskog.

Ukrajinski parlament je potom suspendovao Ustav i vratio na snagu Ustav iz 2004. čime su predsednička ovlašćenja znatno ograničena, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko, amnestirao uhapšene demonstrante i smenio ministra policije za kojeg se smatra da je naredio upotrebu sile nad učesnicima protesta.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je da će sprovođenje sporazuma koji su u Kijevu potpisali ukrajinska vlast i opozicija biti "veoma težak izazov", saopštila je EU.

Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Barak Obama razmotrili su situaciju u Ukrajini a ruski lider naglasio je važnost primene hitnih mera za stabilizuju situacije u toj zemlji, saopštila je pres služba Kremlja.

U telefonskom razgovoru sa Obamom, Putin je ukazao na neophodnost rada sa "radikalnom (ukrajinskom) opozicijom, koja je dovela sukob u Ukrajini na izuzetno opasan nivo", prenela je agencija Itar-Tas.

U sukobima demonstranata i policije u Kijevu od prošlog petka poginulo je najmanje 77 osoba, a 577 je povređeno, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo zdravlja. Država je obećala odštetu porodicama stradalih u sukobima.

Kako je agenciji Itartas rečeno u ukrajinskom MUP-u, 130 pripadnika bezbednosnih snaga je ranjeno iz vatrenog oružja u poslednja tri dana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kijev miran, kriza se seli u Harkov

Izvor: RTS, 22.Feb.2014

Prvi dan bez Janukoviča. Demonstranti tvrde da su zauzeli većinu vladinih institucija. Janukovič nije potpisao zakon o vraćanju Ustava iz 2004. koji je juče usvojen. Predsednik parlamenta podneo ostavku, a opozicija traži raspisivanje izbora što pre...11.00 - Kriza se preselila u Harkov, gde počinje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.