Kfor (ne) sklanja barikadu na Ibru

Izvor: RTS, 09.Avg.2012, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor (ne) sklanja barikadu na Ibru

Barikada na mostu u Kosovskoj Mitrovici je "sramota", jer predstavlja simbol podele grada, kao i "moćan politički simbol", rekao komandant Kfora Erhard Drevs i zatražio njeno uklanjanje. Krstimir Pantić: Barikada na mostu je simbol otpora Srba nasilju iz Prištine.

Komandant Kfora, nemački general Erhard Drevs zatražio je da bude uklonjena barikada s mosta koji Kosovsku Mitrovicu deli na srpski i albanski deo.

Tokom posete južnom delu grada gde  pretežno žive >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Albanci, Drevs je novinarima rekao da je barikada na mostu "sramota", jer predstavlja simbol podele grada, kao i "moćan politički simbol".

"Građani su protiv barikade", istakao je Drevs posle razgovora s gradonačelnikom južne Mitrovice Avnijem Kastratijem i dodao da Kfor barikadu može da ukloni silom, ali to ne bi bilo idealno rešenje.

"Mi možemo da ih uklonimo silom, ali to neće dobro shvatiti oni koji su ih postavili. Dakle, neće promeniti ništa u njihovim glavama", rekao je komandant Kfora i podsetio da je jedna od osnovnih vrednosti EU sloboda kretanja, pa su barikade protivne tim principima.

Odgovarajući na kritike iz UN i Vlade Kosova da Kfor i Euleks nisu dobro obavili svoju misiju, Drevs je rekao da nije bitno da tim radom bude zadovoljna kosovska vlada, već oni koji mu daju naloge, a to je komanda NATO.

Pantić: Barikada kao simbol otpora nasilju

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić odbacio je tvrdnje komandanta Kfora da je barikada na mostu u tom gradu "sramna" i ocenio da je ona simbol otpora Srba nasilju iz Prištine.

Pantić je rekao da je barikada na glavnom mostu na Ibru koji Kosovsku Mitrovicu deli na srpski i albanski deo, postavljena posle "jednostranih i nasilnih akcija Prištine i posledica je nasilja koje se 13 godina vrši nad Srbima na Kosovu i Metohiji".

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice je dodao da barikadom Srbi "nisu i ne žele da izazovu nestabilnost, već je to odgovor na nasilje kome su bili izloženi".

"Barikada na mostu jeste barikada srama, ali nje treba da se stide Kfor i međunarodna zajednica, jer su u njihovom prisustvu Albanci pokušali da mimo Rezolucije 1244 SB UN i svih dogovora međunarodne zajednice i Vlade Srbije uspostave kontrolu nad čitavim severom Pokrajine", rekao je Pantić.

Pantić je istakao da je Priština takvu akciju izvela u trenutku kada su već trajali pregovori o Kosovu između Beograda i Prištine.

Kfor može da pokuša da silom ukloni barikadu, ali građani neće lako na to pristati sve dok ne dobiju čvrste garancija da Priština nikada više neće pokušati da nasiljem uspostavi svoje institucije, zaključio je Pantić.

Barikada na mostu u Kosovskoj Mitrovici postavljena je 2011. godine pošto su kosovski specijalci pokušali da zauzmu prelaze na severu Kosova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.