Izvor: Nezavisne Novine, 05.Feb.2017, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keln: Stop kamionima tokom karnevala, migranti da ne dolaze

KELN Gradske vlasti u Kelnu zabranile su saobraćaj za teretna vozila tokom karnevalskog slavlja koje se krajem februara održava u ovom gradu.

Policija je istovremeno organizacijama koje se brinu o migrantima savjetovala da ne organizuju posjete karnevalu kako bi se izbjegli mogući incidenti.

"Pobrinućemo se za to da veća vozila nemaju pristup središtu grada, a posebno će biti zaštićena područja kroz koja prolaze karnevalske povorke", saopštila je policija u >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Kelnu, prenosi Hina.

Navodi se da će mjesta na kojima će se okupljati najviše ljudi biti dodatno zaštićena betonskim blokovima i specijalnim vozilima kako bi bili onemogućeni teroristički napadi poput onog na Božićni sajam u Berlinu krajem prošle godine ili prethodno u julu u francuskoj Nici.

Policija u Kelnu je u sklopu specijalnih bezbjednosnih priprema migrantskim ustanovama na širem području grada poslala dopis u kojem ih odvraća od organizovanja posjeta grupa migranata karnevalskim svečanostima.

"Masovna pojava grupa izbjeglica na jednom mjestu tokom karnevala je nešto što treba promatrati kritički. S obzirom na trenutnu bezbjednosnu situaciju u Njemačkoj strahujemo od negativne reakcije i neželjenih reakcija", stoji u pismu policije.

U njemu se upravama izbjegličkih domova preporučuje da se, ako se ipak budu odlučili da učestvuju u karnevalskim slavljima, bez otpora podvrgnu pojačanim bezbednosnim kontrolama.

Navodi se da bezbjednosne službe time reaguju na događaje sa dočeka 2016. godine u Kelnu kada su stotine migranata na željezničkoj stanici u tom nemačkom gradu seksualno zlostavljali i pljačkali prolaznice.

Organizacije za zaštitu migranata kritikovale su dopis policije i govore o "drugačijem tretiranju osoba drugačije spoljašnosti".

Kelnski rajnski karneval je sa više od milion posjetilaca jedna od najvećih manifestacija te vrste u svijetu, a vrhunac svečanosti ove godine je karnevalska povorka planirana za 27. februar.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.