Izvor: B92, 22.Jun.2012, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazna B92 nije u skladu sa zakonom

Beograd -- B92 će tražiti reviziju postupka u kom je odlučeno da, zbog objavljivanja policijskog saopštenja, mora da plati odštetu osobi koje se u tom saopštenju pominje.

Nezavisno novinarsko udruženje upozorava da je ovo jedna apsurdna situacija.

Da li novinari treba da veruju onome što piše u policijskom saopštenju? Sudeći prema pojedinim sudskim presudama, ne. B92 mora zbog policijskog saopštenja koje je preneo 2008. da plati odštetu osobi koja se pominje u tom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokumentu.

"U skladu sa zakonom novinar i odgovorni urednik ne odgovoraju za štetu nastalu prenosom informacija iz dokumenta nadležnog državno organa. U ovom renutku imamo jednu apsurdnu situaciju da medijska kuća odgovora za štetu iako u skaldu sa zakonom za štetu nastalu u radu državnih organa odgovora država”, ističe Kruna Savović.

Advokatski tim TV B92 će tražiti reviziju postupka, pošto ova odluka nije u skladu sa Zakonom o informisanju, a ni sa evropskim normama.

"Mi moramo da otvorimo dijalog sa predstavnicima pravosuđa, jer ne samo ova presuda već i neke druge, potpuno su u suprotnosti sa evropskom praksom. Pravosuđe kaska za tim normama kada su u pitanju mediji. Ovo je problem pravosuđa koje mora da se prilagodi normama koje štite slobodu izražavanja”, objašnjava ona.

NUNS upozorava da je posledica ovakve prakse da u Srbiji danas gotovo da nema medija koji makar jednom nije plaćao štetu zbog prenošenja policijskih saopštenja, istih onih koja se, bez ikakve odgovornost objavljuju na zvaničnoj internet prezentaciji MUP-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.