Katolička crkva protiv zabrane burki

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2010, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katolička crkva protiv zabrane burki

PARIZ - Francuska katolička crkva upozorila je danas vlasti protiv odluke da se muslimankama zabrani nošenje burki, objašnjavajući da Francuska mora poštovati prava muslimana ako želi da muslimanske zemlje učine isto za hrišćanske manjine.

Biskup Mišel Santije, zvaničnik Crkve za međureligijske odnose, saopštio je da u Francuskoj veoma malo žena nosi burke, velove koji prekrivaju celo lice, kao i da su se muslimanski lideri složili da oni nisu obavezni u islamu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Ukoliko bude usvojen zakon, Santije smatra da bi rezultat mogao biti "suprotan od očekivanog" i da bi se možda povećao broj žena koje bi nosile burke, preneo je Rojters.

"Ako želimo da hrišćanske manjine u većinski muslimanskim zemljama uživaju svoja prava, trebalo bi da u našoj zemlji poštujemo prava svih vernika da praktikuju svoju veru", naveo je Santije u saopštenju, pozivajući da se pravi razlika između većine miroljubivih muslimana i radikalne manjine.

Preporuka parlamentarne komisije da se u javnim i državnim ustanovama u Francuskoj zabrani nošenje burke, kao i predlog da se usvoji odgovarajuća parlamentarna rezolucija u kojoj bi se osudilo nošenje takve odeće, izazvalo je javnu raspravu širom Evrope.

Zabrinutost zbog donošenja takve odluke izrazili su i jevrejski lideri.

Santije je izrazio žaljenje što parlamentarna komisija nije pozvala hrišćanske ili jevrejske vođe da iskažu svoje mišljenje tokom šestomesečne rasprave, završene u decembru.

Prema podacima francuske policije oko 1.900 žena nosi burke, koje kritičari smatraju da treba zabraniti jer predstavljaju uvredu za žene i znak muslimanskog radikalizma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crkva protiv zabrane burki

Izvor: B92, 01.Feb.2010

Francuska katolička crkva protivi se zabrani burki (FoNet, arhiva)..Pariz -- Francuska katolička crkva usprotivila se odluci vlasti te zemlje da se muslimankama zabrani nošenje burki... U Katoličkoj crkvi smatraju da Francuska mora poštovati prava muslimana ako želi da muslimanske zemlje učine...

Nastavak na B92...

Francuska katolička crkva protiv zabrane burki

Izvor: Blic, 01.Feb.2010

Francuska katolička crkva upozorila je danas vlasti protiv odluke da se muslimankama zabrani nošenje burki, objašnjavajući da Francuska mora poštovati prava muslimana ako želi da muslimanske zemlje učine isto za hrišćanske manjine...Biskup Mišel Santije, zvaničnik Crkve za međureligijske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.