Katastrofa se bliži, Patriša  najveća oluja ikada

Izvor: B92, 23.Okt.2015, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastrofa se bliži, Patriša " najveća oluja ikada

Uragan Patriša je blizu teoretskog maksimuma za tropsku oluju ikada zabeleženu na planeti Zemlji.

Zvaničnici ameriičkog Nacionalnog centra za uragane su ostali bez reči i ne mogu da opišu oluju za koju navode da je neverovatna i potencijalno katastrofalna.

Meteorolozi su otišli korak dalje, navode da oluja koja se približava obalama Meksika može da obori sve rekorde i da pogodi gradove na obalama Meksika.

“Takav scenario, sa olujom koja konstantno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jača i ne može da joj se proceni snaga kojom će udariti u kopno jeste noćna mora za sve meteorologe“, navodi portal Slate.com.

Za poslednjih 30 sati centralni pritisak u uraganu Patriša je opao za 114 milibara, sa 994 na 880 i time verovatno oborio svetski rekord za najbrže intenzviranje.

Kako niži vazdušni pritisak omogućava veće brzine vetrova, Patriša je ojačala za preko 100 km/h za 24 sata, najviše od početka merenja koje vrše sateliti.

Patriša je oborila Dvorakovu skalu, prema njoj najjača oluja ima oznaku 8.0, a Patriša je već na 8.3.

Prva na putu Patriši, koja se kreće na severozapad, mogla bi se naći savezna država Halisko u kojoj je popularno letovalište Puerto Valjarta gde je, kako prenosi Rojters, zatvoren aerodrom, a duž obale sa razglasa se čuje poziv na evakuaciju iz hotela.

Na aerodrome će sletati samo avioni namenjeni odvoženju stranih i meksičkih turista.

Ulice tog grada su prazne, zatvorene su i škole, a neki vlasnici radnji pokušavaju da dodatno zaštite izloge, navodi britanska agencija.

U petak ujutru uragan Patriša je dostigao kategoriju 5, ali, kako se navodi, ne postoji kategorija koja bi na pravi način opisala pravu opasnost koju ova oluja nosi.

Patriša donosi vetar koji prelazi 260 kilometara na čas, prvi udar se očekuje u toku dana, a brzina konstatno raste i mogla bi znatno da pređe granicu od 350 km/h.

Meteorolozi kažu da se može porediti samo sa tajfunom Hajan, koji je pogodio Filipine i odneo 6.300 života 2013. godine.

Zvaničnici su proglasili vanredno stanje u desetinama opština u meksičkim državama Kolima, Najarit i Halisko,gde se nalazi i luka Manzanilo i luksuzno letovalište Puerto Vajarta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bliži se uragan Patriša – najveća oluja ikada

Izvor: BanjalukaLive.com, 23.Okt.2015

Uragan Patriša je blizu teoretskog maksimuma za tropsku oluju ikada zabilježenu na planeti Zemlji. Zvaničnici ameriičkog Nacionalnog centra za uragane su ostali bez riječi i ne mogu da opišu oluju za koju navode da je nevjerovatna i potencijalno katastrofalna. Meteorolozi su otišli korak dalje,...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.