Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jul.2017, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katar: Zahtjeve arapskih zemalja nemoguće ispuniti

DOHA - Katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani izjavio je da je nemoguće ispuniti zahtjeve arapskih zemalja u vrijeme diplomatske krize u Zalivu, u trenutku kada se približava rok koji je dat toj zemlji da odgovori.

Al Tani je na konferenciji za novinare u Dohi rekao da je lista zahtjeva zemalja koje su izolovale Katar "nerealna i nesprovodiva".

"Nije riječ o terorizmu, govori se o ukidanju slobode govora", rekao je šef katarske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na konferenciji za novinare nakon što je razgovarao sa njemačkim kolegom Zigmarom Gabrijelom, prenosi AFP.

On je dodao da je odgovor njegove zemlje na zahtjeve arapskih zemalja, koji je predat posredniku u Kuvajtu, dat u kontekstu poštovanja državnog suvereniteta, naglasivši da je Doha pokazala dobru volju i inicijativu.

Al Tani je sankcije uvedene Kataru nazvao nelegalnim i poručio Ujedinjenim Arapskim Emiratima da prestaju da ugrožavaju reputaciju Katara.

On je naveo da Doha traži rješenje za krizu na osnovu dijaloga.

"Država Katar je usvojila veoma konstruktivan stav od početka krize. Pokušavamo da postupamo zrelo i razgovaramo o toj stvari", rekao je on.

Katar je u ponedjeljak odgovorio na listu zahtjeva Saudijske Arabije i njenih saveznika, nakon što su ove zemlje pristale da vlastima u Dohi daju još 48 sati za odgovor na pritužbe, poslije isteka prvobitnog roka.

AFP navodi da još nije poznato šta stoji u odgovoru, ali je neimenovani zalivski zvaničnik kazao ovoj agenciji da je ministar spoljnih poslova Šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tani predao odgovor tokom kratkotrajne posete Kuvajtu, posredniku u ovoj krizi.

Grupa arapskih zemalja produžila je u utorak krajnji rok Kataru da odgovori na listu njihovih zahtjeva.

Katar je pokazao uzdržanost u odgovaru na diplomatsku i ekonomsku blokadu koju su mu uveli arapski susjedi proteklih nedjelja, ocijenio je šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel.

On je pozvao susjede Katara da reaguju na sličan način.

Pri kraju svoje posjete zalivskim zemljama, Gabrijel je poručio da su Njemačka i Evropa spremne da pomognu da se uspostave međunarodni mehanizmi koji su potrebni za unapređenje dijaloga, prenosi Reuters.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.