Katar: Novi emir imenovao vladu

Izvor: B92, 26.Jun.2013, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katar: Novi emir imenovao vladu

Doha -- Novi katarski emir, šeik Tamim bin Hamad al-Tani imenovao je vladu, u koju nije uključio moćnog premijera šeika Hamada bin Džasema al-Tanija.

On ga je zamenio ministrom za unutrašnje poslove.

Šeik Abdulah bin Naser bin Halifa al-Tani od sada će obavljati dužnost premijera, kao i ministra unutrašnjih poslova.

Za ministra spoljnih poslova, dužnost koju je Hamad obavljao 21 godinu, postavljen je Haled al-Atija, dok je mesto ministra za energetiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ključno za ovu zemlju, zadržao Mohamed al-Sada, objavila je državna agencija QNA.

Direktor uticajne televizijske mreže Al džazira Ahmed bin Džasim al-Tani postavljen je za ministra ekonomije i trgovine.

Šeik Ahmed, iz katarske vladajuće porodice, objavio je da podnosi ostavku na mesto direktora Al džazire na kome je bio dve godine, samo nekoliko minuta pre nego što je objavljen sastav nove vlade, preneo je AFP.

Nova vlada sastavljena je pošto je novi emir, šeik Tamim bin Hamad al-Tani (33), došao na vlast kada je u utorak njegov otac šeik Hamad bin Kalifa al Tani, abdicirao u njegovu korist.

U svom prvom obraćanju naciji, šeik Tamim je rekao da njegova zemlja želi da održava veze sa "svim vladama" i da se ne postavlja ni na čiju stranu, očigledno aludirajući na sukob u Siriji.

Njegov otac, uz pomoć uticajnog bivšeg premijera, podržavao je većinski sunitske sirijske pobunjenike.

Šeik Tamim rekao je i da njegova zemlja "odbacuje podelu arapskih društava na sektaškom nuvou".

Šeik Hamad bin Džasem vodio je politiku podrške "arapskom proleću", naročito u Libiji i Siriji, čime je stekao brojne i prijatelje i neprijatelje širom sveta.

Šeik Hamad (61), i ranije smatran savremenim, prvi je vladar arapskog sveta koji je sam otišao sa vlasti.

Britanski đak, njegov naslednik Tamim, do sada je bio zamenik komandanta oružanih snaga i predsednik Nacionalnog olimpijskog komiteta, kao i predsedavajući Vrhovnog komiteta Katar 2022 zaduženog za organizovanje mundijala - svetskog prvenstva u fudbalu.

AFP navodi da su diplomate primetile da je odlazeći vladar u protekle tri godine postepeno prenosio vojnu i bezbednosnu odgovornost na mladog Tamima, koji je, kao i njegov otac, diplomirao na britanskoj vojnoj akademiji "Sandherst".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Katar: Novi emir imenovao vladu

Izvor: Blic, 27.Jun.2013, 00:40

Novi katarski emir, šeik Tamim bin Hamad al-Tani, imenovao je danas vladu, u koju nije uključio moćnog premijera šeika Hamada bin Džasema al-Tanija, zamenivši ga ministrom za unutrašnje poslove...Šeik Abdulah bin Naser bin Halifa al-Tani od sada će obavljati dužnost premijera, kao i ministra...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.