Katalonija bi uskoro mogla da proglasi nezavisnost

Izvor: VOA, 04.Okt.2017, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalonija bi uskoro mogla da proglasi nezavisnost

Španski region Katalonija, koja je održala referendum o nezavisnosti u nedelju usred nasilnog pokušaja federalne polcije da ga zaustavi, mogla bi da proglasi nezavisnost kasnije ove ili početkom sledeće nedelje. Karles Pučdemon, regionalni lider, rekao je za BBC da će regionala vlada delati čim konačni rezultati glasanja budu stigli. Pučdemon planira javno obraćanje u sredu uveče. Katalonske vlasti saopštile su da se 90 odsto onih koji su glasali u nedelju opredelilo za otcepljenje od Španije i proglašnje nezavisne republike.  Birači su hrabro glasali i pored na nekim mestima nasilnih pokušaja federalne policije da zatvori biračka mesta i spreči Katalonce da glasaju na referendumu, koji je španski Ustavni sud prethodno proglasio nevažećim. Lokalne vlasti saopštile su da je oko 900 ljudi povređeno u sukobima s policijom. Nasilje je izavalo međunarodne kritike i pozive na dijalog između Madrida i regionale vlasti. Radnički štrajkovi i protesti obustavili su transport i poslove širom Katalonije u utorak, dok je španski kralj kritikovao regionalne vlasti rekavši da njihovo "neodgovorno ponašanje" stavlja stabilnost Katalonije i cele Španije u rizik. U sredu, španski Nacionalni sud saopštio je da istražuje dvojicu zvaničnika katalonske policije zbog veza sa nasilnim protestima u septembru. Snage katalonske policije navodno nisu pokušale da spreče nerede, što je rezultirlo racijom koju su izvele snage nacionalne policije u prostorijama regionalne vlade u pokušaju da ućutkaju indenpendistiki pokret. Lideri dve proindinpendističke građanske grupe takođe su pod istragom pod sličnim optužbama, rekao je portparol suda.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Pućdemon: Ne plašim se hapšenja zbog referenduma

Izvor: N1 televizija, 05.Okt.2017, 12:20

Katalonski lider Karles Pućdemon rekao je da se ne plaši hapšenja pošto je organizovao referendum o nezavisnosti severoistočne pokrajine od ostatka Španije uprkos zabrani centralnih vlasti u Madridu koja je izjašnjavanje pokušala da zaustavi silom...Izlaznost na referendum bila je samo 43 posto...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.