Izvor: Blic, 21.Sep.2009, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasa: Usvojeni zakon poštuje prava manjina

SENTA - Dogovor o zajedničkom nastupu i stavu u primeni Zakona o nacionalnim manjinama i izboru Nacionalnog saveta Mađara Vojvodine, koji je održan u Senti, bila je prilika da se o ovim dokumentima izjasne sve mađarske političke stranke u zemlji, nevladine organizacije i ugledne javne ličnosti iz redova vojvođanskih Mađara.



Skupu je prisustvovao i dugogodišnji predsednik najveće političke partije vojvođanskih Mađara, a sada počasni predsednik ove stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jožef Kasa.

- Za mene je jako bitno da je Zakon usvojen i da postoje zakonski okviri za funkcionisanje nacionalnih saveta u ovoj zemlji. To je znak poštovanje nacionalnih prava manjina i to na način da se ni malo ne krnji pravo većinskog naroda. Inače, to je dugogodišnja borba koju je vodio, pre svega SVM, i sada je zadatak da ispunimo taj zakon pravim sadržajima iz nadležnosti koje smo dobili, a to su školstvo, obrazovanje, mediji, informisanje i tu ima jako puno šta da se radi - rekao je Kasa za "Blic".

On ocenjuje da će vojvođanski Mađari imati toliko snage da uvide istorijski značaj ovog momenta i da će smoći snage zajednički da deluju na ostvarivanju prava iz ovog zakona.

Na pitanje da li su sve mađarske stranke prisutne na ovom skupu, Kasa je potvrdio da nisu.

- Ima i disonantnih tonova u izlaganjima, ali to meni posebno ne smeta, jer ti disonantni tonovi su bili prisutni dosad i dolaze od nerelevantnih političkih faktora. Pravi zadatak uvek je prihvatio SVM i u ovom trenutku od SVM zavisi da li će uspeti da prikupi između 117.000 do 120.000 potpisa da imamo neposredni izbor Nacionalnog saveta. Ostali nisu činioci - kaže Kasa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.