Karadžić razočaran, žaliće se na presudu

Izvor: B92, 24.Mar.2016, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Karadžić razočaran, žaliće se na presudu"

Hag -- Piter Robinson, član Pravnog tima savetnika Radovana Karadžića, najavio je žalbu na presudu Haškog tribunala kojom je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora.

Robinson je rekao novinarima da je Karadžić bio zaprepašćen što je proglašen krivim za organizovanje srpskih zločina širom BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine.

"Razgovarao sam sa Radovanom Karadžićem, on je razočaran i zaprepašćen, smatra da sudsko veće nije uzelo u obzir sve dokaze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada je donosilo presudu i odlučio je da će se žaliti. Nisam bio iznenađen presudom, očekivao sam je", rekao je Robinson.

Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko veće proglasio krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam bosanskih opština.

Na ovu presudu i tužilaštvo Haškog tribunala ima pravo da uloži žalbu. Više u posebnoj vesti.

Premijer RS Željka Cvijanović izjavila je da, posle izricanja presude prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću, ostaje utisak da je pravna argumentacija poklekla pred političkim stavom, jer presudu nisu pratili jasni pravni dokazi i obrazloženja i upravo je zbog toga i otvoren prostor za ozbiljnu žalbu u narednom periodu.

Cvijanovićeva je istakla da je pristup međunarodne zajednice ratu u BiH bio i ostao takav da "nismo previše iznenađeni današnjom presudom, jer je sva međunarodna politika i vođena na način da se krivci traže samo na jednoj strani", prenela je RTRS.

"Zbog toga su brojni zločinci, uprkos jasnim materijalnim dokazima ostali izvan dometa međunarodne ili domaće pravde, često uz blagoslov iste te međunarodne politike i zajednice, a zbog toga je diskreditovan i osakaćen i sam proces pomirenja u BiH", naglasila je premijer RS.

Ona je podsetila da su teška stradanja zadesila sve narode tokom rata u BiH, ali pravosudni procesi očigledno nisu i neće doprineti izlečenju.

Cvijanovićeva je ocenila da je danas sve što nosi prefiks "međunarodni" u ozbiljnoj krizi, navodi RTRS.

U krizi je međunarodna zajednica, u krizi je međunarodna bezbednost, u krizi su i međunarodna politika i globalna ekonomija, a u krizi je i međunarodna pravda", istakla je predsednica Vlade Srpske.

Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko veće proglasio krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam bosanskih opština.

Na ovu presudu i tužilaštvo Haškog tribunala ima pravo da uloži žalbu. Više u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ovo je Karadžić izjavio advokatu posle presude

Izvor: Vesti-online.com, 24.Mar.2016

Piter Robinson, član Pravnog tima savetnika Radovana Karadžića, najavio je žalbu na presudu Haškog tribunala kojom je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora...Robinson je rekao novinarima da je Karadžić bio zaprepašćen što je proglašen krivim za organizovanje srpskih zločina širom BiH tokom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.