Karadžić imao kontrolu nad VRS

Izvor: RTS, 27.Okt.2010, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić imao kontrolu nad VRS

Svedok tužilaštvana na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu, holandski general Andrianus van Bal rekao da je bivši predsednik RS 1994. imao efektivnu kontrolu nad Vojskom RS, koja je tokom primirja otvarala vatru na Sarajevo.

Holandski general Andrianus van Bal svedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu da je Karadžić 1994. imao efektivnu kontrolu nad Vojskom Republike Srpske koja je tokom primirja otvarala snajpersku vatru na Sarajevo.

Bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednik RS optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada na stambene četvrti 1992-95. Svedok optužbe Van Bal bio je načelnik štaba Unprofora u Sarajevu od februara do avgusta 1994. godine.

Van Bal je izjavio da su zaraćene strane pethodne zime poštovale prekid vatre, uspostavljen posle eksplozije na pijaci Markale početkom februara i povlačenja srpske teške artiljerije iz okoline grada.

Prema tvrdnjama svedoka, ubrzo se, međutim, pojačalo dejstvo snajpera sa položaja VRS, a na meti su bili civili u tramvajima koji su počeli da saobraćaju u gradu.

"Protestovali smo zbog toga često kod VRS. General Manojlo Milovanović (načelnik Glavnog štaba VRS) rekao mi je u martu 1994. da to što tramvaji rade stvara netačan utisak da vlada mir, dok se u BiH vodi rat. Rekao mi je da će se pobrinuti da tramvaji budu na meti što se ubrzo i desilo", rekao je Van Bal.

Tužiteljka Karolin Edžgerton nagovestila je u sudnici da će general Milovanović biti svedok na suđenju Karadžiću.

U efektivnu kontrolu predsednika nad vojskom RS, general Van Bal se uverio, kada su, posle njegovog protesta Karadžiću, pomerene jedinice koje su opkolile kanadske pripadnike Unprofora. Prema njegovim rečima, na dodatni protest kod Karadžića, VRS je uklonila i mine koje je postavila na vozila Kanađana.

Svedok je naznačio i da je VRS, protivno sporazumu iz 1993, od jula 1994. nametnula "oštre restrikcije" za humanitarne konvoje ka Sarajevu i enklavama u istočnoj Bosni.

"Srbi su bili vrlo maštoviti u iznalaženju razlog za zaustavljane konvoja. Imali su mnogo optužbi: da se konvojima švercuje oružje i municija, roba i drugo. General Milovanović prigovarao je da nisu najavljeni ili da nisu došli utvrđenim putem", rekao je Van Bal.

Holandski general je naglasio da je od Milovanovića više puta tražio da ga pozove kada VRS u konvojima nađe nešto nedozvoljeno, ali da se to "nikada nije dogodilo".

U nastavku suđenja, generala Van Bala unakrsno ispituje Karadžić, koji se brani sam.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svedok holandski general koji je "pao" zbog Srebrenice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2010

HAG -..Bivši načelnik štaba UNPROFOR-a u Sarajevu, holandski general Adrijanus Van Bal, izjavio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću, da je Vojska Republike Srpske (VRS) blokirala enklave Srebrenicu i Goražde i kontrolisala konvoje koji su dopremali humanitarnu pomoć, ponekad ih zadržavajući,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.