Karadžić: Nismo terorisali civile u Sarajevu

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jan.2011, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: Nismo terorisali civile u Sarajevu

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić negirao je danas na suđenju pred Haškim tribunalom da su srpske snage 1995. godine "terorisale" civile u Sarajevu, a svedok optužbe, u to vreme francuski oficir Unprofora, ostao je pri svom iskazu.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić koji se brani sam, opovrgavao je i reči svedoka KDŽ-304 da je Vojska Republike Srpske "nasumično" otvarala snajpersku i artiljerijsku vatru po Sarajevu, tvrdeći da su gađani vojni ciljevi kojih je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << grad bio "pun".

Svedok je, međutim, odgovorio da je VRS morala izbegavati da artiljerijom puca po naseljenom mestu ako je postojala sumnja da može pogoditi tačno određeni vojni cilj.

Tadašnji predsednik RS optužen je za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnom kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Pošto je Karadzić svedoku predočio da je i sam konstatovao da su u Sarajevu "bile izmešane vojne strukture sa civilnim stanovništvom", francuski oficir je kazao da je to tačno. Naglasio je, međuti, da su "civili uzimani za cilj" i da "to nije imalo veze s vojnim ciljevima".

Na izjavu KDŽ-304 da je od marta do jula 1995. porastao broj civilnih žrtava u Sarajevu, Karadzić je sugerisao da je to bila posledica velike ofanzive Armije BiH, krajem maja i početkom juna.

Francuski oficir uzvratio je da se pogibija civila "nije moglo povezivati sa dejstvima ABiH", zato što se događalo "na mestima gde su se civili skupljali u centru grada".

"Ne možemo, stoga, reći da se kampanja terora tada nije pogoršala", naznačio je svedok.

Karadžić je tvrdio da je VRS artiljerijom delovala isključivo u odbrani od napada ABiH, na šta je svedok odgovorio da je 1995. "samo jedanput", u maju, video kako minobacači ABiH otvaraju vatru.

Kao ciljeve VRS, KDŽ-304 je naveo "demoralizaciju civila terorisanjem", "nastavljanje blokade Sarajeva" i "zadržavanje morala svojih trupa", između ostalog i "napadima na Unprofor".

Optuženi je tvrdio da VRS nije ciljala Unprofor, već oruđa i jedinice ABiH koje su se "zaklanjale" iza objekata i komandi UN, otvarajući vatru iz njihove neposredne blizine.

Karadžićevu tvrdnju da, pre ofanzive ABiH u maju 1995, "Sarajevo nije bilo blokiran grad", zato što su "plavi putevi" za humanitarnu pomoć bili otvoreni, svedok je odbacio kao netačnu.

"Plavi putevi bili su zatvoreni od marta 1995, a istovremeno je VRS sa punktova UN ukrala teška oruđa", kazao je KDŽ-304. On je negirao i da je ofanziva ABiH bila povezana sa NATO bombardovanjem VRS, krajem maja 1995, što je sugerisao Karadžić.

Svrha NATO napada bilo je "odvraćanje i upozorenje" VRS i to nije imalo veze sa ofanzivom ABiH, iako su se dogodili u isto vreme, tvrdio je svedok.

Unakrsno ispitivanje francuskog oficira, Karadžić će okončati sutra ujutro.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH i uzimanje vojnika Unprofora za taoce.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.