Karadžić: Čelnici Foče švercovali oružje

Izvor: RTS, 28.Maj.2010, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: Čelnici Foče švercovali oružje

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić predočio na suđenju u Hagu izveštaj muslimanske vojne obaveštajne službe prema kome su čelnici Foče iz SDA švercovali oružje i naoružavali muslimansko stanovništvo tokom 1991. godine.

Nekadašnji lider bosanskih Srba Radovan Karadžić predočio je na suđenju u Haškom tribunalu izveštaj muslimanske vojne obaveštajne službe prema kome su čelnici Foče iz Stranke demokratske akcije (SDA) švercovali oružje i naoružavali muslimansko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanovništvo tokom 1991. godine.

U dokumentu koji je potpisao načelnik uprave vojne bezbednosti general Fikret Muslimović navodi se da su, između ostalih Šahim Pašić, Halid Čengić i Azim Šljivo, od samog dolaska na vlast posle demokratskih izbora okupili rodbinu oko sebe i započeli sa raznim malverzacijama i švercom orižja.

U dokumentu koji je Karadžić predočio svedoku optužbe, mirovnom posmatraču tokom ratnih sukoba u BiH Kolmu Dojlu, navodi se da je u tom periodu prošvercovano najmanje 5.200 pušaka.

Dojl tvrdi da o pomenutim činjenicama ne zna ništa, jer posmatračka delegacija koja ga je izveštavala o zbivanjima u Foči nikad nije ušla u to mesto pošto joj JNA nije pružila zaštitu.

"Posmatračka delegacija nije mogla da uđe u Foču jer ih je JNA fizički sprečila, uz izgovor da im ne može garantovati bezbednost", izjavio je Dojl.

"Posmatračka misija nije ušla u Foču i ja neću ništa da nagađam", kategoričan je bio Dojl, koji je bio i lični izaslanik lorda Pitera Karingtona - predsednika međunarodne konferencije o Jugoslaviji, a prethodno, šef posmatračke misije tadašnje Evropske zajednice u glavnom gradu BiH.

JNA nije mogla da garantuje stabilnost

Bivši predsednik RS ukazao je da su te okolnosti bile poznate naročito Srbima u Foči, ističući da je sukob u tom gradu izbio jer je SDA "imala puške i jedinice, a JNA je trebalo da dođe i da zaštiti narod ali je zakasnila".

Prema njegovim rečima, JNA nije mogla da garantuje sigurnost ni sebi, a kamoli stranoj delegaciji.

U svom ranijem izveštaju o situaciji na prostoru Foče, Dojl je navodio da su Srbi tamo sproveli etničko čišćenje na čelu sa Nikolom Koljevićem, kao i da su prisilno iseljavali stanovništvo.

Suđenje se nastavlja u ponedeljak, kada bi Karadžić trebalo da završi unakrsno ispitivanje svedoka Arnauta van Lindena, a potom svedočenje Roberta Donija.

Sudsko veće je u danas objavljenom dokumentu najavilo da će se od 31. maja suđenje odvijati četiri dana u sedmici zbog ekspeditivnosti suđenja, iako je Karadžić ranije zatražio da se ne sudi više od tri dana sedmično.

Karadžić je u četvrtak predložio da se suđenje prekine na 30 dana dok se ne upozna sa beleškama iz ratnih dnevnika bivšeg komadanta Vojske RS Ratka Mladića, koje bi, kako tvrdi, bile relevantne za ispitivanje svedoka Donija i zaštićenog svedoka KDZ088, čije je saslušanje planirano nakon Dojla, odnosno Van Lindena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.