Kapetanu Draganu australijski sud odbacio žalbu

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Maj.2015, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetanu Draganu australijski sud odbacio žalbu

Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, australijski Vrhovni sud odbacio je žalbu.

Australijska vlada odlučila je 2012. da izruči kapetana Dragana, ali njegovi su advokati na ovu odluku uložili žalbu  Vrhovnom sudu. Oni su tvrdili da su u njegovom procesu počinjene proceduralne pogreške i prekršeni neki dijelovi Ženevskih konvencija.

Kako prenose mediji, bila je to posljednja sudska instanca koja je bila preostala Vasiljkoviću, a jedina stvar koja bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sada mogla spriječiti njegovo izručenje je eventualna odluka australijskog ministra pravosuđa Majkla Kinana.

Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006. i od tada je se u zatvoru. Period od 2009. i početkom 2010. proveo je na slobodi, nakon čega je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovno uhapšen.

Kapetana Dragana Hrvatska traži zbog optužbi za ratne zločine u Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužilaštvo Šibensko-kninske županije Vasiljković je osumnjičen da je "mučio ratne zarobljenike, naređivao njihova  ubistva i zapovijedao napadom na Glinu", prenosi RTRS.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.