Izvor: Blic, 19.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidati za penziju ostali bez novca

Kandidati za penziju ostali bez novca

JAGODINA - Oko 50 radnika Holdinga 'Kablovi’’, koji su se dobrovoljno prijavili za napuštanje tog preduzeća, nezadovoljni odlukom poslovodstva da ih ne uvrsti na spisak za isplatu novca najavili su tužbe. Tu njihovu odluku podržava i Veće Samostalnih sindikata Jagodine, koje im je ponudilo pravnu pomoć.

- Kada je u decembru prošle godine bilo potrebno masovno prijavljivanje za dobrovoljni odlazak da bi preduzeće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobilo novac za socijalni program, onda smo im valjali na spiskovima koje su nosili u ministarstva. Sada kažu da smo u međuvremenu stekli jedan od uslova za penziju i da nas zbog toga nema spisku za isplatu. Ne damo naš novac i borićemo se svim sredstvima. Tužbu podnosimo sudu, jer su na naša imena stigla sredstva i preduzeće je tu samo da tehnički sprovede isplatu - ističe Zorica Antić (56), koja je u februaru napunila 35 godina radnog staža.

- U zdravstvu, prosveti i finansijskim institucijama radnicima su isplaćene otpremnine bez obzira na to da li su oni imali jedan od uslova za penziju - navodi predsednik Veća Samostalnih sindikata Jagodine Miroslav Gajić i dodaje da svi zaposleni treba da uživaju ista prava.

- Ti radnici nisu krivi što novac za otpremnine kasni šest meseci i što su oni u tom periodu stekli jedan od uslova za penziju. Nigde u zakonu ne stoji da oni ne mogu da budu isplaćeni. Sramota je za državu da ne može odjednom da isplati socijalni program, nego se to rešava u mesečnim ratama. Kao sindikalac, pobunio bih se zbog mnogih stvari koje se događaju u državi, ali tada bi neko iz vlasti uticao na to da se novac za otpremnine ne usmeri u Jagodinu. Kada je u pitanju Kragujevac, onda Vlada ne žali sredstva za socijalni mir, a mi ne možemo ni otpremnine da iskukamo - kaže Gajić.

Od 599 prijavljenih za dobrovoljni odlazak iz 'Kablova'‘, Vlada Srbije je obezbedila 40 miliona dinara za isplatu 150 radnika i obećala da će do septembra u ratama uplatiti novac za završetak socijalnog programa, još 140 miliona dinara. Juče je završena isplata radnika koji su se našli na spiskovima za odlazak iz preduzeća.

- Status zaposlenih koji imaju jedan od uslova za penziju odrediće direktori celina u kojima rade. Oni nisu brisani sa spiska za isplatu. Dobiće novac u zavisnosti od procene direktora, i to će biti rešeno prilikom isplate poslednje tranše novca. Reč je o najmanje ugroženim ljudima, jer oni već mogu u penziju i na taj način svoj status elegantno da reše. Zaposleni koji imaju još dosta godina do penzije su u nezavidnijem položaju i njih treba zbrinuti, jer praktično izlaze na ulicu - objašnjava zamenik direktora Slavko Vujičić.

Složenost situacije u 'Kablovima’’ jasno prikazuje podatak da su se radnici pismeno odrekli od stimulacije od 30 evra po godini staža, koliko je obećalo poslovodstvo prilikom prijavljivanja za socijalni program.

I. I.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.