Kanada, studenti iza rešetaka

Izvor: RTS, 24.Maj.2012, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada, studenti iza rešetaka

Na studentskim protestima u Kanadi skoro 700 uhapšenih. Protesti zbog najavljenog poskupljenja školarine prerastaju u nerede.

Skoro 700 osoba uhapšeno je protekle noći u burnim demonstracijama u Montrealu i Kvebeku zbog planiranog povećanja studentskih školarina, saopštila je danas policija.

Policijski zvaničnici su naveli da su protesti tolerisani sve dok nije došlo do problema, ali je, pošto su neki demonstranti počeli da bacaju kamenice na policajce, nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle ponoći policija krenula u akciju i uhapsila 518 demonstranata. Još 170 osoba privedeno je u gradu Kvebeku, preneo je AFP.

Kako prenosi francuski dnevnik Mond, u najvećoj od kanadskih pokrajina prvi studentski protesti protiv povećanja univerzitetskih troškova, koji su porasli za ukupno 82 odsto u periodu od sedam godina, počeli su pre četiri meseca.

Međutim, demonstracije su sada poprimile takve razmere da, kao što navodi švajcarski list Temp: Montreal, uzdrman socijalnom krizom neviđenih razmera, "više ne spava".

Generalno mirni sve do sada, protesti imaju tendenciju da se prošire i pooštre, jer sada uzrok nezadovoljstva više nije samo povećanje studentskih školarina, već i "zakon 78", usvojen krajem prošle nedelje na inicijativu liberalne vlade Žana Šarea, kojim se ograničava pravo na protestovanje.

Tu meru kritikuju i mediji, a kanadski list Devoar u njoj vidi "zloupotrebu vlasti" i "autoritarno iskušenje".

Sinoćne demonstracije bile su 30. noćni protesti organizovani ovog proleća u kanadskoj pokrajini, podseća francuski dnevnik.

http://news.google.com/?edchanged=1&ned=ca&authuser=0 - od 26 sekunde, od početka kolone pa neko vreme---

http://news.google.com/?edchanged=1&ned=ca&authuser=0 - od 16 do 26 sec. policija biberom prska

Tamb je kanada-t u vebu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.