Kanada će tražiti suverenitet nad Severnim polom

Izvor: Blic, 10.Dec.2013, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada će tražiti suverenitet nad Severnim polom

Kanadski ministar spoljnih poslova Džon Berd izjavio je da Kanada namerava da proširi svoj zahtev za priznavanje suvereniteta na morsko dno na Arktiku tako da uključi i Severni pol.

Berd je rekao da je vlada u Otavi zatražila od naučnika da razrade teze o tome kako bi u kontinentalni deo Kanade trebalo da uđe i Arktik sa Severnim polom, što će potom biti prosleđeno UN.

Kanada je prošle sedmice već uputila nadležnoj komisiji UN preliminarni zahtev da joj se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prizna teritorijalni suverenitet nad morskim dnom na Arktiku.

To područje je, prema procenama, vrlo bogato zalihama prirodnog gasa i nafte, pa zbog toga pretenzije imaju i Rusija i SAD. Severni pol trenutno nije pod suverenitetom nijedne države.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kanada hoće suverenitet nad Severnim polom

Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2013

Kanadski ministar spoljnih poslova Džon Berd izjavio je da Kanada namerava da proširi svoj zahtev za priznavanje suvereniteta na morsko dno na Arktiku tako da uključi i Severni pol...Samo još da vidimo šta će oko kanadskih teritorijalnih pretenzija da kažu Amerikanci i Rusi  ..Berd je rekao da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Kanada će tražiti i Severni pol

Izvor: Radio 021, 10.Dec.2013

Kanadski ministar Džon Berd kaže da Kanada namerava da proširi svoj zahtev za priznavanje suvereniteta na morsko dno na Arktiku tako da uključi i Severni pol.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.