Kanabis povećava opasnost od raka testisa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanabis povećava opasnost od raka testisa

VAŠINGTON - Učestalo konzumiranje marihuane tokom dužeg vremenskog perioda povećava opasnost od razvoja najagresivnijeg oblika raka testisa, pokazali su rezultati jednog američkog istraživanja, objavljeni u naučnom časopisu "Kenser".

Naučnici iz centra za istraživanje raka "Fred Hačinson" iz Sijetla došli su do tog rezultata obavivši anketu o konzumiranju kanabisa na 369 stanovnika tog grada starosti od 18 do 44 godine kojima je dijagnostikovan rak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << testisa.

Ti podaci su upoređeni s podacima 979 zdravih osoba.

Opasnost od raka testisa bila je povećana za 70 odsto kod onih koji su konzumirali kanabis u vreme obavljanja dijagnostike, a dvostruko veća kod onih koji su pušili marihuanu najmanje jednom sedmično ili onih koji su duži vremenski period bili izloženi toj supstanci.

Rezultati istraživanja navode i na zaključak da kanabis utiče na pojavu jedne od dve vrste raka testisa, vrste koja se javlja kod mladih muškaraca starosti od 20 do 35 godina i predstavlja oko 40 odsto slučajeva raka testisa.

Razna istraživanja su već pokazala da konstantno konzumiranje kanabisa ima veliki broj neželjenih efekata na endokrini i reproduktivni sistem, pre svega na pad kvaliteta sperme, da može da izazove i smanjenje količine testosterona, i impotenciju.

Naučnici muški sterilitet i spermu lošeg kvaliteta povezuju s povećanom opasnošću od raka testisa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.