Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2016, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kan: Almodovar, Džarmuš i Pen konkurenti za "Zlatnu palmu"

KAN - Selektor 69. međunarodnog Kanskog festivala Tjeri Fremo juče je objelodanio spisak ukupno 20 dugometražnih filmova koji će se takmičiti za "Zlatnu palmu" na ovogodišnjem izdanju čuvenog festivala sa juga Francuske.

Na spisku selektora, između ostalih, nalazi se film "Hulijeta" španskog reditelja Pedra Almodovara. Zatim, tu su ostvarenja slavih Amerikanaca Šona Pena i Džima Džarmuša, a riječ je o filmovima "The last Face" i "Paterson". Za "Zlatnu palmu" će se >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << takmičiti i "Loving" Džefa Nikolsa, kao i "Juste la fin du monde" belgijske braće Lika i Žan-Pjera Dardena.

Francuzi će biti zastupljeni filmovima "Personal Shopper" Olivijea Asaje, "Ma loute" Brunoa Dimona, "Rester vertical" Alena Girodija i "Mal de pierres" rediteljke Nikol Garsija. Tu je i ostvarenje Britanca Kena Louča "I, Daniel Blake", te film "Ona" holandskog režisera Pola Verhovena. Nabrojane filmove ocjenjivaće budno oko žirija, kojim će predsjedavati australijski reditelj Džordž Miler, tvorac čuvene sage o "Pobjesnjelom Maksu". Na crvenom tepihu festivala očekuju se brojne filmske zvijezde, među kojima su Rasel Krou, Šarliz Teron, Kristen Stjuart, Rajan Gosling, Marion Kotijar, Vensan Kasel, Žilijet Binoš i Izabel Iper. Almodovar, koji je nedavno otkazao dolazak na promociju filma u Španiji zbog svjetskog poreskog skandala u vezi s "panamskim dokumentima", već je najavio da će doći u Kan da predstavi svoje ostvarenje.

Više od 1.800 filmova bilo je predloženo za ovogodišnje izdanje festivala, koji počinje 11. maja prikazivanjem filma "Café Society" čuvenog Vudija Alena, a završava 22. istog mjeseca proglašenjem dobitnika nagrada.

Filmovi Vudija Alena i ranije su otvarali Kanski festival, a njegovo najnovije ostvarenje sa Kristen Stjuart i Džesijem Ajzenbergom u glavnim ulogama biće prikazano van konkurencije za "Zlatnu palmu".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.