Kampanja zaštite šuma od požara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2009, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja zaštite šuma od požara

BEOGRAD - Javno preduzeće "Srbijašume" saopštilo je da je pokrenulo medijsku kampanju pod nazivom "Probudimo svest građana Srbije u zaštiti šuma od požara".

Cilj i zadatak "Srbijašuma", kako se navodi, je da "očuva, održava, neguje i štiti naše šume, jer će na taj način uvećati prirodno bogatstvo zemlje i šumovitost, a time i zaštiti životnu sredinu".

U cilju prevencije, stručnjaci "Srbijašuma" će, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tokom letnjih meseci, zbog najavljenih visokih temperatura koje podrazumevaju i veće mogućnosti požara, putem elektronskih i štampanih medija neprekidno apelovati, upozoravati i edukovati stanovništvo, u projektima zaštite šuma od požara, i štete koje oni izazovu.

U skladu sa uspešnom saradnjom sa predstavnicima srpskih ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, životne sredine i prostornog planiranja, kao i sektora za zaštitu i spasavanje pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, ekipe preduzeća vršiće stalnu kontrolu terena, u cilju prevencije i sprečavanja šumskih požara.

"Srbijašume" podsećaju da je 2007. godina bila najteža što se tiče šumskih požara, sa procenjenom štetom koja je iznosila 1,9 milijardi dinara, dodajući da je u više od 95 odsto slučajeva uzrok požara čovek, koji požare izazove u nekim slučajevima namerno, ali najčešće iz "neznanja, nehata i nemara".

U 482 zabeležena šumska požara tokom te godine bila je zahvaćena površina od 34.000 hektara, od kojih su na prostoru nadležnosti preduzeća zabeležena 365 šumska požara, na više od deset hiljada hektara površine.

"Srbijašume" napominju da šumski požari osim šumskih katastrofa, uzrokuju ekološku štetu, koja zna da bude i do 10 puta veća od vrednosti izgorelog drvnog materijala, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.