Kameron u poseti Kabulu

Izvor: RTS, 10.Jun.2010, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron u poseti Kabulu

Novoizabrani britanski premijer Dejvid Kameron boravi u prvoj zvaničnoj poseti Kabulu gde će se sastati sa predsednikom Hamidom Karzaijem. Avganistan ostaje prioritet spoljne politike britanske koalicione vlade, ocenjuju analitičari.

Britanski premijer Dejvid Kameron doputova je u Avganistan gde će razgovarati sa predsednikom Hamidom Karzaijem i pokušati da utiče na politički progres u toj zemlji u pogledu Karzaijevog odgovora na prošlonedeljni poziv avganistanskih religioznih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i plemenskih vođa da započne pregovore sa talibanima.

Analitičari ocenjuju da sama činjenica da je novoizabrani premijer Kameron doputovao u Kabul, pokazuje da nova britanska koaliciona vlada tu zemlju smatra prioritetom u svojoj spoljnoj politici.

Oko 300 britanskih vojnika je poginulo u Avganistanu od 2001. godine, otkada SAD sa koalicionim partnerima vodi kampanju protiv međunarodnog terorizma, tragajući u toj zemlji za ostacima terorističke mreže Al Kaide.

Britanski vojni gubici u Avganistanu su uticali na javnost u Velikoj Britaniji koja je postavila pitanje finansijskih troškova za boravak snaga u Avganistanu, o čemu nova vlada razmišlja u traženju načina za prevazilaženje budžetskog deficita.

Velika Britanija u Avganistanu ima 9.500 vojnika i druga je po veličini vojna sila prisutna u toj zemlji, posle SAD čiji je kontigent najveći u ukupnom broju od 150.000 vojnika.

Talibani i dalje pružaju otpor

Rojters ocenjuje da ubistvo 18 stranih vojnika u Avganistanu tokom samo ove sedmice pokazuje da su talibani preduzeli dosad najsnažniju akciju od 2001. godine protiv stranih trupa koje, inače, imaju podršku izabrane avganistanske vlasti.

Avganistanski predsednik je prošlog meseca boravio u poseti Velikoj Britaniji i tom prilikom razgovarao sa premijerom Kameronom, dok su trojica britanskih ministara boravila u Avganistanu prikupljajući podatke koje je premijer od njih tražio povodom delovanja novog britanskog Nacionalnog saveta za bezbednost koji je nekoliko sednica posetio avganistanskom pitanju.

Kameron je, dok je bio opozicija, kritikovao tada vladajuće laburiste da su doveli brotanske vojnike u životno rizičnu situaciju u Avganistanu.

Kameron je u Avganistanu boravio četiri puta dok je bio vođa britanske opozicije.

Nova vlada u Londonu nije odredila krajnje rokove za povlačenje britanskih vojnika iz Avganistana, dok je istakla spremnost da ispuni obećanih 510 miliona funti pomoći Avganistanu za period 2009-2013. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.