Kamerman zaražen ebolom stigao na lečenje u SAD

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Okt.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamerman zaražen ebolom stigao na lečenje u SAD

Američki kamerman Ašoka Makpo, koji se tokom novinarskog angažmana u Liberiji zarazio ebolom, transportovan je u SAD radi lečenja, objavila je danas televizijska mreža NBC za koju je snimatelj radio.

Avion u kojem se nalazi 33-godišnji Makpo je poleteo iz liberijske prestonice Monrovije, kratko se zaustavio u američkoj saveznoj državi Mejn kako bi natočio kerozin, da bi zatim doleteo u Klinički centar Nebraske, prenela je agencija AFP.

Makpoa, koji je nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << godina radio na humanitarnim projektima u Liberiji, angažovala je prošle nedelje kuća "NBC NJuz", ali je samo dan kasnije smešten u karantin nakon što su kod njega primećeni simptomi ebole.

Klinički centar Nebraske je jedan od tek nekoliko medicinskih centara u SAD opremljen za lečenje pacijenata od ebole, a dosad je u toj instituciji već izlečen jedan lekar, koji se takođe zarazio tim smrtonosnim virusom u Liberiji.

Makpo se "odlično oseća" i može sam da jede i pije, što je dobar znak, izjavila je glavna urednica NBC NJuz za medicinu Nensi Snajderman, dok je Makpoov otac Mičel Livaj rekao da se njegov sin "ne oseća baš toliko bolesnim".

Predsednica upravnog odbora NBC NJuz Debora Turnes je rekao da se pomno prati stanje ekipe koja je u Liberiji radila sa Makpoom, ali kod njih zasad nisu primećeni simptomi ebole.

Oni će biti prevezeni avionom natrag u SAD, a zatim će biti smešteni u karantin na 21 dan, što je maksimalni period inkubacije za ebolu, najavila je ona.

Liberija je najteže pogođena epidemijom ebole, budući da na tu zemlju otpada oko dve trećine od ukupno 3.338 smrtnih slučajeva od ebole u zapadnoj Africi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.