Izvor: RTS, 01.Nov.2020, 22:02

Kamala Haris – zvezda u usponu i neustrašivi borac

Popularnost senatorke Kamale Haris stalno raste i zbog toga ne čudi što ju je Džo Bajden izabrao za kandidata za potpredsednika SAD, iako su imali oštre debate tokom unutarpartijskih izbora. Kako je i sama rekla, u svemu je bila prva, a njeni nastupi retko koga ostavljaju ravnodušnim.
Kamala Divaj Haris
Datum rođenja: 20. oktobar 1964.
Mesto rođenja: Ouklend, Kalifornija
Ovako stoje stvari: za svaku poziciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za koju sam se kandidovala bila sam prva koja je uspela. Prva druge rase, prva žena. Prva žena druge rase. Svaki put!, Kamala Haris

Kamala Haris potiče iz obrazovane i dobrostojeće porodice. Otac joj je jamajkanskog porekla i predavao je na Stanfordu.
Njena majka je ćerka indijskog diplomate i bila je istraživač malignih bolesti. Kamalina mlađa sestra Maja postala je zastupnik javnih politika.
Osnovne studije političkih nauka i ekonomije Kamala je završila na Univerzitetu Hovard 1986. godine, a diplomu prava stiče 1989. na koledžu Hejstings.
Radila je kao zamenik javnog tužioca u Ouklendu osam godina. Bila je poznatao kao veoma stroga, a reputaciju je stekla baveći se slučajevima bandi, trgovine drogom i seksualnog uznemiravanja.
Napredovala je i postala okružni tužilac 2004. godine. Na mesto glavnog tužioca u Kaliforniji dolazi 2010. i postaje prva žena i prva Afroamerikanka na toj poziciji.
Opiranje pritiscima I na tom mestu je zadržala reputaciju koju je imala, a mnogi ističu da se uspešno opirala pritiscima politike i medija.
Njena knjiga "Pametno sa zločinom" iz 2009. godine smatra se modelom za rešavanje problema kriminalaca-povratnika.
Pamti se njen govor iz 2012. godine na konvenciji Demokratske partije, i to je veoma pozitivno uticalo na njen rejting u celim Sjedinjenim Državama.
Od tada, često su je nazivali "zvezda u usponu" i kandidovali su je za mesto u Senatu. U tom periodu udaje se za Daglasa Emhofa.

Početkom 2015. godine, objavljuje kandidaturu za Senat, a u kampanji se posebno zalagala za reforme imigracije i pravosuđa, zaštitu reproduktivnih prava žena i povećanje iznosa minimalne zarade. Odnosi laku pobedu na izborima 2016. godine.
Tužiteljski stil saslušanja u SenatuPostala je poznata po tužiteljskom stilu saslušanja svedoka u Senatu, što su republikanci često kritikovali.
Narčito su poznata pitanja koja je postavljala državnom tužiocu Džefu Sešonsu, koji je svedočio pred Komitetom za obaveštajne poslove povodom optužbi za rusko mešanje u izbore 2016. godine.
Memoari Kamale Haris "Istina koje se držimo: američko putovanje" objavljeni su u januaru 2019. godine.
Tada je objavila i da će ući u trku za kandidaturu za predsedničke izbore. Od početka je bila među glavnim favoritima, a tokom debata je razmenjivala oštre reči sa Džozefom Bajdenom.

Međutim, posle početnih uspeha, kampanja nailazi na brojne probleme i ona odustaje.
U međuvremenu je nastavila da se zalaže za reformu socijalne pravde, naročito posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, koje je pokrenulo proteste širom SAD.
U avgustu se Džozef Bajden odlučuje za Kamalu Haris kao kandidata za potpredsednika SAD. Tada ju je nazvao "neustrašivim borcem za malog čoveka".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.