Kakvu nam sve štetu nanosi šećer?

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jun.2017, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakvu nam sve štetu nanosi šećer?

Toliko se govori o lošem uticaju na zdravlje usled prekomerne konzumacije šećera, ali čini se da mnogi i dalje radije zažmure na jedno oko, pa uzmu parče više jake čokoladne torte. Zato valja znati kako previše šećera utiče na naš organizam, a nisu u pitanju samo kvarni zubi i gojaznost.

Hrani upale u telu

Ukoliko imate akne, artritis ili bilo kakav oblik upale u organizmu, trudite s eda izbegnete slatko. Šećer će samo pogoršati stvar jer postaje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << plodno tlo za bakterije. Tako će i topao zašećeren čaj za upaljeno grlo zapravo biti beskoristan, čak pomalo i štetan.

Koža od njega stari

Kada dođe u krvotok, šećer se hemijski povezuje s proteinima poput kolagena i elastina koji kožu čine mladom, a koje šećer u interakciji zapravo uništava. To dovodi do disbalansa, pa koža postaje suva i naborana, s tim što šećer istovremeno proizvodi nove štetne materije koje kožu čine još osetljivijom. Dejstvo je još jače pod uticajem sunčevih zraka, pa tako koža još brže stari.

Foto: pixabay

Zapušava krvne sudove

Pokazalo se da šećer oštećuje zidove krvnih sudova dajući holesterolu tako bolju priliku da se prilepi na njih, tim pre što je šećer baš lepljiv. I tako je zapravo šećer pravi krivac za povećan nivo holesterola u krvi i što krvni sudovi postaju sve neprohodniji.

Zaglupljuje

Istraživanja su pokazala da šećer može uzrokovati depresiju jer smanjuje nivo hormona BDNF, što je inače veliki problem kod osoba s depresijom i šizofrenijom. Druge studije govore da previše šećera može povećati anksioznost, a jedan eksperiment je pokazao da su pacov postali mnogo gluplji zbog šećera. Naučnici to povezuju sa tim što šećer oštećuje veze ćelija mozga odgovornih za učenje i pamćenje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.