Kako smanjiti broj stradalih u saobraćaju

Izvor: RTS, 04.Dec.2012, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako smanjiti broj stradalih u saobraćaju

Do 2020. godine u Srbiji bi trebalo smanjiti broj poginulih u saobraćaju za 50 odsto. U toku dvodnevni forum švedsko-srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja na kome će stručnjaci iz Evrope i Srbije pokušati da definišu strategiju o bezbednosti, koja bi to trebalo da omogući.

U Beogradu je u toku dvodnevni forum švedsko-srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja, na kome će stručnjaci iz Evrope i iz Srbije pokušati da definišu strategiju o bezbednosti saobraćaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja treba uskoro da bude usvojena u Srbiji. 

Do 2020. godine u Srbiji bi trebalo da se smanji broj poginulih za 50 odsto, dok je plan da Šveđani do tada nemaju nijednog poginulog u saobraćaju.

Redovno ulaganje u putnu infrastrukturu pojačane mere bezbednosti, ulaganje u nove sigurnosne sisteme u vozilima, video-nadzor, umrežavanje raznih sistema koji se koriste u bezbednosti na putevima, doprineće da Švedska postane 2020. godine zemlja bez ijednog poginulog u saobraćaju, što je ideal koji je teško dostižan.

"Ukoliko primenite bar deo naših iskustava možete očekivati dobre rezultate. Broj poginulih na putevima u Srbiji i broj saobraćajnih nesreća smanjiće se samo konstantnim učešćem znanja i ulaganjem u puteve, automobile i edukaciju građana. Nadamo se da ćete dostići ono što ste u vašim dokumentima i zacrtali", rekao je ambasador Švedske u Srbiji, Krister Asp.

Srbija trenutno zaostaje po pitanju bezbednosti saobraćaja u odnosu na razvijene zemlje za 20 do 30 godina. Što se tiče broja poginulih, na 100.000 stanovnika, naša zemlja ima skoro šest puta više poginulih nego razvijene zemlje.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić rekao je da treba učiti od Švađana i da treba ići što pre napred. "Ne treba da ih za 38 godina stignemo na ovom mestu gde su oni sada, nego treba da skratimo taj put i da im se pridružimo za nekih osam do deset godina", rekao je Vujanić.

Ova godina donela je smanjenje broja poginulih za osam odsto, ali to je i dalje nedovoljno za tempo koji smo zacrtali.

Nove mere video-nadzora, potpuna mobilnost saobraćajne policije, kao i novi sistem polaganja vozačkog ispita, već sledeće godine trebalo bi da smanje ovaj broj za još pet odsto.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kako smanjiti broj stradalih u saobraćaju

Izvor: RTS, 05.Dec.2012, 06:16

Do 2020. godine u Srbiji bi trebalo smanjiti broj poginulih u saobraćaju za 50 odsto. U toku dvodnevni forum švedsko-srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja na kome će stručnjaci iz Evrope i Srbije pokušati da definišu strategiju o bezbednosti, koja bi to trebalo da omogući. ..U Beogradu je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.