Kako se zaštititi od krpelja

Izvor: Kurir, 05.Maj.2015, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se zaštititi od krpelja

U slučaju uboda, krpelja iz kože treba izvaditi što pre kako bi se smanjila mogućnost da prenese infekciju

Dolaskom prvih toplijih dana počeo je period najjače aktivnosti krpelja, a stručnjaci upozoravaju da ovi insekti, ako su zaraženi, mogu da prenesu lajmsku bolest.

Zato, ako vas ne daj bože ubode, obavezno pratite da li će se pojaviti simptomi slični onima koji se javljuju kod gripa, poput umora, visoke temperature, glavobolje, mučnine, povraćanja i bolova >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u mišićima. Traju do osam dana, a mogu se završiti i meningitisom.

Naročito treba biti oprezan u proleće i rano leto, kad su ovi insekti najaktivniji. Tada su skriveni u travi, na granama žbunja i drveća, gde vrebaju čoveka ili životinju za čije će se dlačice ili krzno uhvatiti. Nakon toga mu treba nekoliko sati hoda po telu da pronađe pogodno mesto gde će zabiti rilicu i nahraniti se krvlju. Iako probadanje kože traje desetak minuta, ono se ne oseća zbog supstance koju krpelj ima u slini a dejstvuje poput anestetika.

Zato je vrlo važno da se nakon povratka sa izleta dobro pregleda svaki deo tela ne bi li se ova napast na vreme otkrila.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.