Kako se vaše dete ponaša kada mu popujete?

Izvor: Mondo, 04.Dec.2014, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se vaše dete ponaša kada mu "popujete?"

Kada im roditelji drže "predavanje", pubertetlije svoj mozak stavljaju na "pauzu", otkrili su američki naučnici.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Tim istraživača sa Univerziteta u Pitsburgu, Harvarda i Berklija proučavali su moždanu aktivnost adolescenata. Tokom testova, puštali su im snimljene pridike njihovih roditelja i skenerom snimali njihov mozak.

Kod ispitanika, prosečne starosti 14 godina, primetili su iznenađujuće moždane reakcije: dok je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zona negativnih emocija bila veoma živa, deo mozga koji pomaže u razumevanju sagovornika bio je u stanju mirovanja.

"Blokirali su proces socijabilnosti i razumevanja duševnog stanja roditelja", ističe se u studiji.

"Smanjenje moždane aktivnosti u zonama koje se tiču suočavanja sa situacijom moglo bi da objasni učestalost konflikata između roditelja i tinejdžera", ističu američki naučnici.

Suočeni sa jakim emocijama i nesposobni da shvate zašto se njihovi roditelji ljute na njih, mladi ili planu ili se zatvaraju u sebe.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.