Kako se usavršavao doktor Janković

Izvor: Politika, 02.Nov.2013, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se usavršavao doktor Janković

Na doktorske studije na Megatrendu upisao se na osnovu magistarske diplome Evropskog univerziteta u Beogradu a prethodno rektore „častio titulama”

Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković, koji je u ponedeljak osuđen zbog upotrebe falsifikovane diplome Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, doktorirao je 18. januara 2010. godine na Fakultetu za poslovne studije Univerziteta Megatrend, na temu „Savremeni koncepti upravljanja preduzećem”.

Kako nam je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dr Mića Jovanović, rektor i vlasnik Megatrenda, Janković je upisan na doktorske studije na osnovu magistarske diplome Evropskog univerziteta u Beogradu, čiji je rektor dr Milija Zečević.

Doktorat ima 412 stranica, a mentor je bio prof. dr Momčilo Živković. Janković je spremao doktorat nepunih pet godina. To su zvanični podaci iz Odseka za postdiplomske i doktorske studije Univerziteta Megatrend.

– Za doktorske studije kvalifikovala ga je magistarska diploma Evropskog univerziteta, tako da u Megatrendu nisu imali potrebu da proveravaju diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Fakulteti nisu u obavezi da proveravaju diplome – kaže za „Politiku” dr Mića Jovanović.

Mario Spasić, jedini kandidat za šefa Specijalnog tima za borbu protiv korupcije u prosveti Srbije, slaže se da u Megatrendu nisu bili u obavezi da proveravaju diplomu, ali ističe da će, ako osuđujuća presuda Jankoviću postane pravosnažna, ovaj univerzitet biti u obavezi da pokrene postupak za poništavanje doktorske disertacije.

– Prema Zakonu o visokom obrazovanju, visokoškolske ustanove imaju ovlašćenje i obavezu da oglašavaju ništavim diplome koje su falsifikovane ili su bile predmet različitih mahinacija. Ukoliko osuđujuća presuda postane pravnosnažna, Evropski univerzitet imao bi obavezu da poništi magistarsku diplomu gospodinu Jankoviću, a samim tim bi i Univerzitet Megatrend bio obavezan da pokrene postupak za poništaj doktorske disertacije – kaže za „Politiku” Mario Spasić, koji je generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.

On ističe da bi Privredna komora Beograda posledično imala pravo da pokrene postupak za naknadu štete. Smatra takođe da je sud mogao da oduzme diplome Milanu Jankoviću, jer su one u ovom krivičnom postupku – predmet izvršenja krivičnog dela.

Portparol Osnovnog suda u Beogradu Ivana Ramić rekla je juče za „Politiku” da se sud nije bavio time kako je Janković došao do diplome Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i nije istraživao ko mu je izdao diplomu.

– Na osnovu optužnice koja ga je teretila za upotrebu falsifikovane diplome, a ne za čin falsifikovanja, sud je utvrdio da je reč o lažnoj ispravi i osudio ga za upotrebu lažne isprave. Kako je došao do nje – to nije bio predmet krivičnog postupka – kaže Ivana Ramić.

Prvi osnovni sud u Beogradu je tokom krivičnog postupka tri puta dobio obaveštenje od Ekonomskog fakulteta u Sarajevu da Milan Janković nije diplomirao niti studirao na tom fakultetu.

Janković u pisanoj izjavi za medije tvrdi da je proces protiv njega montiran kako bi bio smenjen sa mesta predsednika Privredne komore Beograda. On kaže da su potvrde sarajevskog fakulteta lažne i najavljuje žalbu na prvostepenu presudu, koja je doneta u ponedeljak, 28. oktobra.

------------------------------------------------------------------------

Svaka deseta diploma u Srbiji - lažna

Prema podacima koje je prošle godine objavila Republička prosvetna inspekcija, svaka deseta diploma u Srbiji je lažna. Iako je krivotvorenje diplome veoma komplikovano, lažni diplomci zapošljavali su se sa falsifikovanim uverenjima o završenom fakultetu. Tako smo imali lažne lekare, lažne pravnike iz Kragujevca, kojima diplome nisu oduzete, ali i lažne naučnike. Stefan Vlajković, autor „projekta lansiranja prvog srpskog satelita u svemir” okrivljen je da je lažnom diplomom Fizičkog fakulteta uzeo 700.000 dinara iz Fonda za mlade talente i upisao doktorske studije u Cirihu.

------------------------------------------------------------------------

Milan Janković – akademik

Srpska akademija inovacionih nauka je 2009. godine, za izuzetne zasluge u razvoju i podršci inovativnom stvaralaštvu i njegovoj inplementaciji u privredu, u svoje redove primila mr Milana Jankovića, predsednika Privredne komore Beograda, kao počasnog člana, a predsednik Srpske akademije inovacionih nauka, akademik Petar Rajačić, uručio je gospodinu Milanu Jankoviću Povelju počasnog akademika.

Aleksandra Petrović

objavljeno: 02.11.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kako se usavršavao doktor Janković

Izvor: RTS, 02.Nov.2013

Na doktorske studije na Megatrendu upisao se na osnovu magistarske diplome Evropskog univerziteta u Beogradu a prethodno rektore "častio titulama"...Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković, koji je u ponedeljak osuđen zbog upotrebe falsifikovane diplome Ekonomskog fakulteta u Sarajevu,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.