Kako se klinci kriju od roditelja na Internetu?

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jun.2012, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se klinci kriju od roditelja na Internetu?

Znate li šta vam deca rade dok su na Internetu? Sudeći po rezultatima studije koju je sprovela kompanija McAffee, deca su spremna na svašta kako bi od roditelja sakrila svoje aktivnosti na mreži.

Svetski poznata firma objavila je u studiji "2012 Teen Internet Behavior" rezultate istraživanja kojim je pratila ponašanje, interese i životni stil tinejdžera (starih između 13 i 17 godina) online, kao i popularne taktike koje koriste kako bi prikrili nestašluke od roditelja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Što su otkrili? Čak 70 odsto posmatranih tinejdžera na neki način je skrivalo to što radi na Internetu od svojih roditelja. Na mreži provode dva sata više dnevno nego što to većina roditelja misli. Bez obzira na brojna upozorenja, objavljuju svoje fotografije i lične informacije. Dvanaest odsto njih misli da nije opasno sresti osobu koju su upoznali online. Većina više posmatra šta rade drugi nego što objavljuje podatke o sebi.

Njih 43 odsto imalo je pristup simuliranom nasilju online, 36 odsto bilo je izloženo temama vezanim za seks, a 32 odsto je pretraživalo sajtove s golišavim ili pornografskim sadržajima. Čak 62 odsto ispitanika bilo je svedok nasilnog ponašanja na Internetu, a 23 odsto njih smatra da su bili žrtve "sajberbulinga" (odnosno neko ih je malteretirao na Internetu).

I nisu samo pasivni. Petnaest posto njih hakovalo je nečiji nalog na društvenim mrežama, a svaki treći imao je pristup piratskim filmovima i muzici. Gotovo devet odsto tinejdžera provalilo je u nečiji i-mejl.

Manje od 15 odsto roditelja je svesno da se događaju takve stvari. Mnogi su uvereni da se njihovo dete ne bi upustilo u takve aktivnosti. To je, tumače u McAffeu, zbog toga što se mlađe generacije mnogo lakše i prirodnije koriste novim tehnologijama.

Posle ovog istraživanja, skoro polovina ispitanih roditelja instaliralo je neku vrstu softvera za roditeljski nadzor, a 45 odsto njih zna korisničko ime i lozinku za pristup i-mejlu i nalozima svoje dece na društvenim mrežama. Malobrojni su oni koji kažnjavaju decu oduzimanjem računara i prenosnih uređaja, a tek poneki prate njihovo kretanje putem odgovarajućih servisa.

Šta sve klinci rade da sakriju svoje online aktivnosti?

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.