Kako poboljšati jelovnik u porodilištima

Izvor: RTS, 29.Jul.2014, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako poboljšati jelovnik u porodilištima

Najkasnije za dve nedelje, specijalna Radna grupa Ministarstva zdravlja napraviće univerzalni jelovnik za sva porodilišta. Od Radne grupe se očekuje da sagleda situaciju na terenu i predloži jelovnik koji će biti ukusan i zadovoljiti nutritivne potrebe trudnica i porodilja.

Na jelovniku u porodilištu – hleb, pavlaka, pašteta, mesni narezak... Sve to, i hladan grašak, šargarepa, ručak iz konzerve koji nadima ili nema neophodnu nutritivnu vrednost, ili sve sipano u mali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tanjir. Zbog toga su trudnice, porodilje i roditeljski portal Bebac na društvenim mrežama objavili fotografije i zatražili da hrana u porodilištima bude bolja.

Međutim, pred kamerom, u razgovoru s mladim mamama i onima koje čekaju potomstvo, zamerki gotovo da nema.

U porodilištu u Kragujevcu, kažu, imaju zimske i letnje jelovnike koje pripremaju na nedeljnom nivou.

"Za doručak bude pileći parizer, zdenka, čaša jogurta i hleb. Tako se jedan jelovnik pravi, odnosno normira i mora da zadovolji sve energetske i nutritivne vrednosti", kaže glavna sestra iz porodilišta u Kragujevcu. 

Snežana Rakić, direktorka GAK "Narodni front", rekla je da je jednog dana osvanula fotografija – parče slanine na limenom tanjiru, što ružno izgleda.

"Napravljena je radna grupa u Ministarstvu zdravlja. Dogovorili smo se da dijetetičari naprave univerzalni jelovnik. Drugi problem je bio način serviranja te hrane i dogovorili smo se da se to promeni i odmah smo to primenili u bolnici", kaže Rakićeva.

Najkasnije za dve nedelje Radna grupa bi trebalo da predloži kako s ograničenom količinom novca popraviti ishranu u porodilištima.

Dr Jelena Marinković, predsednica Radne grupe za izradu smernica za unapređenje ishrane, kaže da je negde bilo improvizacije, ali da će to svakako izmeniti, i da će se u jednom savetodavnom ali obavezujućem smislu uputiti preporuke svim porodilištima.

A kako bi svi znali kako se hrane trudnice i porodilje, novi jelovnik biće objavljen i na sajtu Ministarstva zdravlja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.