Izvor: Nezavisne Novine, 04.Apr.2017, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je rivalitet uništio "kraljice ljepote"

Ekscentrična Helena Rubinštajn jednom prilikom je rekla za svoju najveću suparnicu Elizabet Arden: "Uz njeno pakovanje i moj proizvod mogle smo vladati svijetom." Ipak, na njihovu nesreću, mrzile su se do srži, što ih je na kraju i uništilo.

"Njih dvije su se izbjegavale u toj mjeri da čak nikad jedna drugoj nisu spomenule imena", kaže Dag Rajt, autor "Rata bojama", novog brodvejskoj mjuzikla koji govori o rivalitetu dvije dame iz svijeta kozmetike. "Jedna drugu su oslovaljavale >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sa 'ona' ili 'ta užasna žena'", kaže Rajt.

Rubinštajnova i Ardenova su vladale svijetom kozmetičke industrije u prvoj polovini 20. vijeka, a njihov rivalitet je bio sve samo ne korektan. Tokom pedesetogodišnje borbe za prevlast u industriji kozmetike "kraljice ljepote" su jedna drugoj krale osoblje, kopirale proizvode te činile smicalice kad god je to bilo moguće. Njihov komplikovan odnos je donio i neke od revolucionarnih proizvoda u kozmetici, jer su se stalno takmičile koja će napraviti bolji i kvalitetniji proizvod.

"Njihovo rivalstvo je zapravo bilo zasnovano na činjenici da se nikada nisu srele. Ko zna šta bi bilo da su se srele i možda dopale jedna drugoj", kaže Karol Grosman, koja je snimila dokumentarac o ove dvije dame.

I Ardenova i Rubinštajnova su bile vrijedne i ambiciozne u svom poslu. Obje su krenule od nule, jer su bile imigrantkinje. Ardenova, koja je rođena kao Florens Najtingejl Grejem, je odrasla na jednoj kandskoj farmi. Rubinštajnova je bila izbjeglica iz Poljske, koja se prvo obrela u Australiji. Ardenova je bila prva koja je došla u Njujork i otvorila svoj salon 1910. godine. Njujorška elita je naprosto poludjela za njenim kremama. Kada je pet godina kasnije u Njujork došla Rubinštajnova, Elizabet Arden se osjetila ugroženom i počela je da brani svoju teritoriju. Rubinštajnova je u Njujork donijela i svoj brend, koji je razvila još u dalekoj Australiji.

Ipak, njihov rivalitet je donio dosta dobrih proizvoda. Naime, kada je Ardenova stvorila prvu maskaru 1930. godine, Rubinštajnova je činila sve što je u njenoj moći da napravi bolji proizvod, pa je tako nastala vodootporna maskara. Kada je Ardenova lansirala svoj poznati parfem "Blue Grass", Rubinštajnova je lansirala "Heaven Sent", koji je reklamirala na balonima koje je puštala s krova robne kuće u Petoj aveniji.

Stvari su se dodatno zakomplikovale 1937. godine, kada je Ardenova preotela glavnog savjetnika Helene Rubinštajn, koji je sa sobom poveo još 11 ljudi. Rubinštajnova je odgovorila tako što je bivšeg muža Elizabet Arden zaposlila kao svog publicistu. Njihov rivalitet je imao i ličnu konotaciju.

Naime, kada se Rubinštajnova udala za princa Arčila Guirela Čkonija, ruskog siromašnog aristokratu koji je bio 23 godine mlađi od nje, Ardenova je morala naći adekvatan odgovor. Ardenova je, navodno, našla i sebi aristokratu, za kojeg se kasnije ispostavilo da je šarlatan.

Obje su željele da budu kraljice svijeta kozmetike", kaže biografkinja Lindi Vudhed, čija je knjiga i bila inspiracija za mjuzikl. Ona kaže da, ako se i desilo da budu na istom prijemu, organizatori su činili sve da im se putevi ne ukrste. Dakle, nikada se nisu srele.

I dok su se njih dvije borile međusobno, od te zaslijepljenosti nisu ni primjećivale da se drugi ubacuju u njihov posao. Tako su, recimo, kada je Čarls Revlon lansirao svoj lak za nokte, obje rekle da je riječ o vulgarnom proizvodu. Na kraju, Revlon ih je zasjenio svojom kampanjom i preuzeo im mjesto u svijetu kozmetike.

(NN, New York Post)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.