Kako je maskirani Maki upao kod Pavkovića

Izvor: Press, 29.Sep.2010, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je maskirani Maki upao kod Pavkovića

Bogoljub Arsenijević Maki (koga je predsednik Tadić nedavno oslobodio krivične odgovornosti) sedam dana pre 5. oktobra 2000. upao je maskiran u kabinet tadašnjeg načelnika Generalštaba Nebojše Pavkovića i zapretio mu da će ga ubiti ako vojska krene na građane! To je otkrio novinar Igor Miklja u dokumentarnom filmu „Peti oktobar - 10 godina posle", koji se ovih dana u nastavcima prikazuje na TV Pink! U izjavi koju je Miklja snimio još 2001. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Maki je detaljno ispričao kako je upao kod Pavkovića: - Ja sam se spremao za pravi rat sa Miloševićem! On je, za mene, bio protivnik svih nas. Na kraju krajeva, ja sam tada bio begunac i dokle god je Milošević bio na vlasti, nisam mogao izaći na slobodu... To veče sam otišao kod Pavkovića. Uspeo sam da uđem maskiran. Glumio sam u dosta pozorišta, pa sam se maskirao. Hteo sam da razgovaram sa nekim od tih sila Miloševićevih - opisuje Arsenijević i nastavlja:
- Uspeo sam da se nađem oči u oči sa Pavkovićem i da se sa njim dogovorim da se sila ne koristi protiv naroda. Jednostavno je bilo sa njim to dogovoriti. On je čovek kojem je bio dosadio Milošević, osetio je da se nešto veliko kuva i da će se promeniti stvari. Rekao sam mu: „Nemaš s kim više da ratuješ, imaš samo svoj narod. Ako se boriš za svoj narod, ne možeš ubijati njega... Pa, zar treba da ubijaš tvoje buduće vojnike?" On je prvo bio zbunjen kada me je video, ali je zaista sarađivao. Već sutradan je počeo da otkazuje poslušnost Miloševiću. Evidentno je radio posao koji smo dogovorili - ispričao je Maki.
Sasvim interesantno, u Mikljinom dokumentarcu i general Pavković potvrđuje bliski kontakt sa Arsenijevićem. U svojoj izjavi on kaže da je Maki „arogantno govorio o tome da vojska ne sme da se meša".
- Počeo je da preti, rekao je da postoje tu neke dobrovoljačke jedinice, da su određene garde naoružane, koje će, ako se vojska bude pokrenula protiv naroda, da napadnu na vojsku... Ja sam mu onda rekao: „Kako to mislite, kako mislite da napadnete vojsku, pa niste vi valjda jači od vojske?!" Onda se on korigovao i rekao: „Pa, ja ne mislim da ćemo mi napasti vojnike, to su naši ljudi, naš narod, ali ćemo napasti vaša sredstva u auto- parkovima, u magacinima, to ćemo da zapalimo". Razgovarali smo korektno, na kraju se to završilo tako što sam ga uverio da vojska nema razloga da se meša u bilo šta što se događa sa izborima - ispričao je Pavković.
Igor Miklja kaže za Press da njegov serijal sadrži ispovesti glavnih aktera 5. oktobra koje su snimane samo nekoliko meseci nakon demonstracija, iz kojih se vidi da događaji tih dana na ulicama Beograda nisu bili režirani, već je naprosto pobedila energija naroda koje su se tada uplašili i vlast i vojska i policija, ali i opozicija.
- U filmu svoje priče pričaju opozicionari, ali i Legija i Miloševićevi generali. Svi su oni bili izgubljeni, mnogi iz DOS-a do samog kraja nisu znali šta se dešava - priča Igor Miklja.   
-

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.