Kako je Mrkonjić pomilovao novinara

Izvor: RTS, 02.Feb.2010, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Mrkonjić pomilovao novinara

Glavni i odgovorni urednik "Kurira" Jovica Krtinić tvrdi da je ministar Milutin Mrkonjić ošamario novinara tog lista. Mrkonjić: "Samo sam ga pomilovao". UNS traži prijavu protiv ministra.

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić negirao je tvrdnje redakcije lista "Kurir", prema kojima je po završetku sednice Odbora za saobraćaj i veze u Skupštini Srbije ministar ošamario novinara tog lista Milana Lađevića.

U saopštenju redakcije navodi se da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Mrkonjić ošamario Lađevića naočigled prisutnih poslanika i novinara i ističe da novinar "Kurira" nije dao povod ministru za takav "brutalan gest", već je pokušao da od njega dobije izjavu.

"Kada ga je, posle šamaranja, upitao zbog čega je to uradio, Mrkonjić ga je opsovao i odgovorio mu da je to zbog toga što naš kolega, navodno, spletkari protiv njega. Čak i da je to tačno, a nije, ministru Mrkonjiću ili bilo kom drugom javnom radniku niko ne daje pravo da pesnicama traži satisfakciju", navodi "Kurir".

Redakcija "Kurira" očekuje najoštriju osudu tog incidenta od svih kojima je stalo do slobodnog i neometanog rada novinara i najavljuje da će narednih dana protiv Mrkonjića preduzeti odgovarajuće korake pred pravosudnim organima.

Mrkonjić: Blago sam ga pomilovao

Ministar za infrastrukturu izjavio je da je iznenađen saopštenjem "Kurira" o "navodnom sukobu" sa novinarom tog dnevnog lista.

Mrkonjić je, u pisanoj izjavi, objasnio da se dugo poznaje sa ovim novinarom i da ga je, prilikom susreta, "blago pomilovao po glavi" i obećao da će mu izjavu dati kasnije.

"Baš zbog stanja u kojem se nalaze "Kurir" i njegov vlasnik, prema ovom novinaru i listu uvek sam bio dobronameran, kao i ovog puta, pa me čudi da neko pokušava da mi to na ovakav način vraća", dodaje Mrkonjić.

"Ako je moj gest krivo shvaćen, spreman sam da se izvinim. Međutim, ponavljam nikakvu lošu nameru nisam imao", zaključio je Mrkonjić.

UNS traži prijavu protiv Mrkonjića

Udruženje novinara Srbije zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da hitno podnese prijavu protiv ministra za infrastrukturu zbog fizičkog napada na novinara.

Kako se navodi u saopštenju, Mrkonjić je ošamario Lađevića u holu Doma narodne skupštine, dok je novinar razgovarao sa narodnim poslanicima Igorom Bećićem i Jorgovankom Tabaković.

Prema oceni UNS-a, ispunjeni su uslovi za primenu izmenjenog Krivičnog zakonika, kojim je zaprećena i kazna zatvora za napad na novinara dok obavlja svoj zadatak ili ako je napad u vezi sa novinarskim poslom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.