Izvor: Nezavisne Novine, 04.Apr.2018, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do dobrog projekta za prijestonicu kulture

BANJALUKA - Šta je dobar projekat za evropsku prijestonicu kulture (EPK), naziv je događaja koji će biti održan sutra sa početkom u 19 časova u banjalučkom Domu omladine, na kojem će biti riječi o kandidaturi grada Banjaluka za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine. Na ovom dogadaju će učestvovati članovi tima EPK Banjaluka 2024. i konsultanti iz Fondacije Novi Sad 2021.

Cilj događaja, kako ističu iz tima EPK Banjaluka 2024, jeste da građani budu upoznati sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << mogućim temama i idejama koje se u okviru projekta EPK preispituju, ali i sa primjerima dobre, odnosno loše prakse, koje će biti predstavljene.

"Biće predstavljeni svi detalji u vezi sa izradom projekata te date okvirne smjernice za pripremu projektnih ideja u skladu sa uslovima konkursa, koji će biti raspisan 23. aprila ove godine. Svi su pozvani da kao potencijalni autori i donosioci novih ideja postanu dio velikog projekta - "Evropska prijestonica kulture - Banjaluka 2024.", saopštili su iz tima. Ovom događaju mogu prisustvovati svi zainteresovani.

"Ukoliko ste zainteresovani da kao autori svojim idejama postanete dio 'Evropske prijestonice kulture' i da se uključite u aplikacionu knjigu projekata (tzv. BidBook), dođite da čujete informacije iz prve ruke", poručuju iz Tima.

Konkurs će biti otvoren za sve institucije, javne ustanove kulture, organizacije civilnog društva, umjetnike, stručnjake u kulturi, učenike, studente, profesore, penzionere, sportiste, kuvare, novinare, roditelje, sve građane Banjaluke.

EPK je i najpoznatiji program kulture Evropske unije i sastavni dio programa "Kreativna Evropa", koji sprovodi Evropska komisija za podršku i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture (KULTURA) i audio-vizuelnog sektora (MEDIA). Program je pokrenut 1985. godine, a prema zamisli grčkog ministra kulture Meline Merkuri, koja je smatrala da kulturi treba dati jednaku težinu i važnost kao trgovini i ekonomiji, koje su tada bile glavni prioritet Evropske zajednice.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.