Kako da uklonite fleke od suza oko očiju psa

Izvor: Blic, 11.Feb.2017, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da uklonite fleke od suza oko očiju psa

Dugo se smatralo da pojačano suzenje oka ostavlja fleke samo kod rasa s belom dlakom i krznom poput maltezera, bišona ili ši cua, ali mrlje oko očiju javljaju se kod svih pasa, samo se kod nekih manje vide zbog boje dlake. I ne samo na njušci, već se mrlje mogu javiti i na šapama, između nabora, kada pas trlja oči.

Dajemo vam nekoliko korisnih saveta kako da uklonite ove mrlje, a najvažniji od svih je da budete uporni. Ukoliko vaš pas pati od pojačanog suzenja (zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čega bi trebalo da posetite veterinara), preporuka je da svakog dana ispirate oči svom psu i čistite mu predeo oko očiju i njušku. Ukoliko burno reaguje na ispiranje očiju, zamolite nekog od ukućana da vam pomogne, piše MAGAZIN PAS.

Veterinari će vam najverovatnije savetovati da oči psa ispirate rastvorom borne kiseline ili fiziološkim rastvorom. U veterinarskim apotekama i ambulantama postoje i posebni rastvori namenjeni ovom problemu. Nakon ispiranja trebalo bi da specijalnim maramicama, bezbednim za predeo oko očiju pasa i bez agresvnih mirisa i sastojaka nežno istrljate problematično područje.

Isto učinite i sa šapama, a nabore možete očistiti blagim šamponom koji inače koristite za kupanje vašeg psa. Ukoliko vaš pas ima dužu dlaku, redovno mu skraćujte dlaku oko očiju kako ne bi iritirala očne jabučice, piše MAGAZIN PAS.

Postoji i narodni lek koji kako tvrde osobe koje su ga isprobale, dokazano smanjuje suzenje oka, ali svakako se najpre posavetujte s veterinarom – ukoliko dodate kašiku jabukovog sirćeta ili maslaca u prahu u činiju s vodom vašeg psa, suzenje će se smanjiti.

Pojačano suzenje oka, ili medicinski epifora, može nastati kao posledica:

Urasle trepavice

Uvećanih suznih žlezda oka

Umanjenih otvora suznice oka

Suženog suznog kanala oka

Glaukoma ili drugog oboljenja oka

Infekcije oka ili uha

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.