Izvor: N1 televizija, 27.Feb.2017, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada park postane privatna parcela, u njemu moguća i gradnja

Da li su parkovi među beograskim blokovima postali prava retkost? U odbranu jednog od izgradnje nove višespratnice na opštini Vračar, između ulica Tomaša Ježa, Mileševske i Radoslava Grujića, stali su stanari.

Izvor: N1

Stanari tvrde da je promenom Urbanističkog plana, park pretvoren u građevinsko zemljište. U polemiku ko je za to odgovoran, upleli su se i predstavnici bivše i sadašnje vračarske vlasti.

Izdaleka - park, izbliza - mesto građevinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << radova. Nikola Petković, Vračarac koji u blokovima ovih zgrada živi već 70 godina, kaže za N1 da je tek deset dana posle prvog zvuka mašina, osvanula tabla, koja ih je sve zbunila.

"Rušenje ne može da se podvede pod održavanje, da se tu nešto ruši, a da niko ne zna zbog čega se ruši. Kada je rušenje počelo, ovi stanari neki su došli i rekli: 'Da, da čuli smo tu će da se napravi javna česma, pa su onda neki rekli: 'Tu mora da se obezbedi neki prostor da psi ne zagađuju ostale zelene površine, gde se igraju deca...'", rekao je Petković.

Na tabli piđe da je objekat "održavanje zelene površine", a izvođač radova "Gradsko zelenilo", iako stanari kažu da su u moru papira opštinskih službi utvrdili da će baš na ovoj parceli biti podignuta zgrada. I da je to omogućeno nizom dokumenata Opštine Vračar, Uprave Grada Beograda i Republičkog geodetskog zavoda.

Sve do marta 2016. godine ovaj prostor se vodio kao javna zelena površina, dok Skupština Grada nije usvojila novi Urbanistički plan, kojim se ovaj prostor pretvara u građevinsko zemljište.

A parcela na kojoj je i park postalo je vlasništvo firme YUNYCOM, koja se bavi uvozom, izvozom i distribucijom medicinske opreme. Upravo je YUNYCOM tražila da se sa njihove parcele ukloni deo staze i klupe. Za N1, ipak, demantuju da uzurpiraju park!

"Ovde je isključivo reč o privatnom vlasništvu preduzeća YUNYCOM kada je reč o toj parceli i to pravo je preduzeće YUNYCOM upisalo u katastar nepokretnosti, katastarske opštine Vračar. Preduzeće YUNYCOM u ovom trenutku nije pokrenulo pitanje izdavanja bilo kakvih lokacijskih ili građevinskih dozvola, trenutno je u toku samo razgraničenje sa vlasnicima ili korisnicima ostalih parcela", objašnjava Vladan Petrović, advokat kompanije YUNYCOM.

Ali, na pitanje šta je plan, izgradnju višespratnice ne isključuje, jer je tvrdi Petrović i to je pravo vlasnika parcele. Zato su građani stavili potpise na peticiju u kojoj traže da se odluka o parcelizaciji ospori. A njihov jučerašnji prostest je umesto borbe za zelenu oazu, postao okršaj političkih neistomišljenika - bivše i sadašnje vračarske vlasti.

Politika treba da ostane po strani, poručuju stanari, koji od svoje ideje da obustave pokušaj "zazidavanja" zelenila, ne odustaju.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.