Kada će biti izabran Nacionalni savet za kulturu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2020, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada će biti izabran Nacionalni savet za kulturu

Predstavnici reprezentativnih udruženja angažovanih u oblasti kulture ponovo su danas apelovali da Skupština Srbije stavi na dnevni red i konačno izabere članove Nacionalnog saveta za kulturu, koji, kako ističu, ne funkcioniše već tri i po godine.

Oni su ponovili da je problem zapravo pet kandidata za članove Saveta, koje predlažu reprezentativna udruženja, a koji, kako navodi Duško Paunković, predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije, ne uživaju simpatije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlasti.

Novinarima u holu skupštine obratili su se još Bojan Kovačević, predsednik Koordinacionog odbora umetničkih udruženja, Lidija Jovanović, predsednik Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije i Aleksandra Čabraja.

Paunković je podsetio da je pitanje kandidata za Nacionalni savet "otvoreno" jošš od februara 2019. godine, kada su oni ukazali da se na Zbirnoj listi za Savet nalaze kandidati koji nisu prošli zakonsku proceduru.

Skupština tada, u prvom pokušaju formiranja Nacionalnog saveta, nije izglasala osporeni deo Zbirne liste.

U martu je Narodna skupština zvanično, preko Ministarstva kulture i informisanja, zatražila da svi ovlašćeni predlagači ponove proceduru predlaganja.

Paunković navodi da su oni to učinili, ali da skupština opet nije stavila taj predlog na dnevni red.

Nije pomogao ni angažman Ministarstva kulture i informisanja, koje do danas nije dobilo nikakav odgovor - ni kada će biti biran Savet, niti zašto se izbor odlaže.

Tražili su, kako su naveli, i od predsednice Vlade Ane Brnabić da zahteva od Skupštine da stavi na dnevni red to pitanje, ali iz kabineta premijerke, kažu, takođe nije stigao nikakav odgovor.

Konačno, kažu, Odbor za kulturu je u julu 2019. godine usvojio Zbirnu listu kandidata za Savet, na koju oni nemaju primedbe, ali taj predlog do danas nije stigao na dnevni red sednice skupštine.

Inače, kandidati za članove Saveta su upravo predstavnici udruženja koji su se danas obratili novinarima - Paunković, Kovačević, Ivan Brkljačić i Goran Marković, plus Adam Crnobrnja, koji danas nije bio na pres konferenciji.

Skupština je u februaru izabrala četiri člana Saveta, koje je predložila Vlada Srbije i dva kandidata Srpske akademije nauka i umetnosti - akademik Dušan Kovačević, koji je bio član i dosadašnjeg sastava NSK, te dr likovnih umetnosti Nikola Šuica, profesor opšte istorije Đorđe Đurić i kompozitor Svetislav Božić, akademik Tibor Varadi i dopisni član SANU Miodrag Marković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi poziv Skupštini da izvrši zakonsku obavezu izbora NSK

Izvor: SEEcult.org, 12.Feb.2020

Predstavnici reprezentativnih umetničkih udruženja i samostalna poslanica Aleksandra Čabraja ponovo su pozvali Skupštinu Srbije da okonča izbor članova Nacionalnog saveta za kulturu (NSK), ocenjujući ujedno da nereagovanje izvršne i zakonodavne vlasti na njihove ranije apele pokazuje da nadležni...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.