„Kad su cvetale tikve” na Kosančiću

Izvor: Politika, 21.Jun.2014, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Kad su cvetale tikve” na Kosančiću

„Njegova tikva je ona koja ne cveta. On je hteo da naše društvo prikaže kao društvo nevolja, ali znate vi šta to govori i ko je bio na mramoru, to jest Golom otoku. Njih nema puno, ali su potpali pod propagandu iz inostranstva”, ovim tonskim zapisom Titovog govora iz 1969. godine, u kome je kritikovao pisca Dragoslava Mihailovića zbog njegovog dela „Kad su cvetale tikve”, počeo je letnji ciklus „Veče na Kosančiću”. Književno-kulturni program održava se pod otvorenim nebom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na temeljima nekadašnje Narodne biblioteke koja je srušena u Drugom svetskom ratu.

Sa posetiocima svih generacija sinoć se družio akademik i pisac Dragoslav Mihailović. On je podsetio na vreme kada je protiv njega pokrenuta hajka, zbog postavljanja komada, po istoimenoj knjizi „Kad su cvetale tikve”, na repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Predstava je ubrzo po naredbi Josipa Broza skinuta, iako je on pre toga nije ni pogledao. Domaćin druženja Milena Đorđijević, iz Narodne biblioteke, pitala je Mihailovića da li bi danas mogao da se očekuje ovakav odnos političara prema piscima.

– Danas to nije moguće. U novinarstvu vlada potpuna sloboda, pa može da se piše i govori šta se hoće. Nastalo je drugo vreme – odgovorio je književnik. Oživljavajući sećanja, kazao je da se nije uplašio što je država bila protiv njega, već je na minut osetio srah kada je Tito poručio – „Nećemo ga hapsiti, ali ćemo stvoriti takvu javnost koja će uticati da on više ne deluje kao pisac”.

Mihailović je istakao da ga je u vreme napada branio Ivo Andrić, a Ljuba Tadić predlagao mu je da problem reše dodavanjem u komad dve-tri pozitivne rečenice o Titu.

– Naljutio sam se, i sad bih, jer u mom tekstu dozvoljavam samo brisanje – izričit je akademik, koji je u SANU primljen ubrzo posle Titove smrti, 1984. godine, kada se na sceni Narodnog pozorišta našla predstava „Kad su cvetale tikve”.  

Glumac Irfan Mensur čitao je tokom druženja delove iz Mihailovićih knjiga.

A. Kurteš

objavljeno: 21.06.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.