Kačavenda radio za DB pod imenom Pablo

Izvor: Press, 07.Maj.2013, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kačavenda radio za DB pod imenom "Pablo"

Prema podacima, vladika Kačavenda je više od 50 godina bio saradnik domaćih i inostranih obaveštajnih službi koje su ga vrbovale kompromitujućim fotografijama i matrijalima o njegovim homoseksualnim nastupima.
U tajnom dosijeu navodi se da je Kačavenda 60. godina prošlog veka bio "zavrbovan" od tadašnje jugoslovenske službe bezbednosti, dok je od 70-tih pod operativnim delovanjem DB BiH "zbog delovanja sa kleronacionalističkih pozicija".
Tokom rata za njega su, zbog političkog delovanja, za njega zaintresovale pojedine bezbednosne strukture u Bih, ali i deo međunarodne policijskih i multinacionalnih snaga, posebno američkih, stacioniranih u Tuzli.
Prema podacima iz 2010, vladika Kačavenda je u Odeljenju ratnih zločina u Centru OSA u Brčkom tretiran operativno kao pomagač optuženima za ratne zločine, konstatovane su njegove bliske veze sa političarima BiH, a registrovano je da ostvaruje kontakte sa Nebojšom Lazićem Zengom, pripadnikom MUP RS, stoji u dosijeu.
Kačavenda se navodi kao "nosioc homoseksualnih aktivnosti unutar SPC", a pominju se još i vladika mileševski Fileret i vladika Pahomije, kome je već suđeno za seksualno zlostavljanje dečaka u Vranju.
Objašnjava se da je sve izraženijim homoseksualnih sklonosti vladika SPC doprineo sve tolerantniji stav stav Grčke pravoslavne crkve prema ovom pitanju.
Kačavenda je 93. godine bio u hmoseksualnoj vezi sa izvesnim B.K. iz SAD. Bivši đakon Bojan Jovanović, posle optužbi za seksualno uznemiravanje, podneo je krivičnu prijavu tužilaštvu u Bijeljini u kojoj Kačavendu optužuje za učešće u ubistvu đakona Milića Blažanovića s kojim je vladika navodno održavao seksualnu vezu, a koji se pod nerazjašnjenim okolnostima ubio u manastiru Papraća BiH.
Rade Marković, tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli krajem 2012. godine najavio je pokretanje postupka protiv Kačavende zbog ubistva njegove supruge 1994. godine.
Vladika zahumsko- hercegovački Grigorije najavio je da će Crkveni sud SPC raspravljati o Kačavendinoj umešanosti u pedofiliju. Njateža kazna koju Crkveni sud može da izrekne je raščinjenje i isključenje iz Crkve, kao što je u septembru 2011. godine učninjeno sa vladikom Artemijem.

Izvor: Blic

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Otkriven tajni dosije vladike: Kačavenda radio za DB pod imenom "Pablo"

Izvor: S media, 07.Maj.2013

Vladika Vasilije Kačavenda radio je kao "pouzdan saradnik" Državne bezbednosti Srbije pod imenom "Pablo", a domaće i strane obaveštajne službe označile su ga kao "glavnog nosioca homoseksualnih aktivnosti unutar SPC"...Kačavenda je više od 50 godina bio saradnik domaćih i inostranih obaveštajnih...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.