Izvor: B92, 10.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUSNER: MOJA MISIJA NA KOSOVU NIJE U POTPUNOSTI USPELA

Sef UNMIK-a Bernar Kusner priznao je da misija Ujedinjenih nacija na Kosovu u vreme njegovog angazmana "nije u potpunosti uspela", ali i istakao da je postigla odredjene uspehe, medju kojima je organizovanje lokalnih izbora Kosovu. Kako prenosi Beta, Kusner je u izjavi jagodinskoj televiziji "Palma plus" ocenio da su lokalni izbori na Kosovu bili slobodni i demokratski, a da u predizbornoj kampanji nije bilo nasilja. On je ponovio optuzbe na racun rezima Slobodana Milosevica da je "blokirao" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << registraciju Srba pred te izbore, i najavio novo otvaranje procesa registracije za ponovno glasanje "kako bi Srbi dobili sansu da upravljaju svojim opstinama".

On je izrazio zaljenje zbog toga sto problem nacionalnih manjina na Kosovu nije resen i sto do sada nije bilo masovnijeg povratka raseljenog nealbanskog stanovnistva, i istakao da je jedan od glavih zadataka UNMIK-a obezbedjivanje sigurnosti za povratnike. Odlazeci sef UNMIK-a je negirao da je bilo kojom svojom izjavom ili gestom podsticao kosovske Albance na otcepljenje od Srbije i SRJ. Kusner je dodao da jos nije vreme za otpocinjanje dijaloga izmedju vlasti SRJ i politickih predstavnika kosovskih Albanaca, obzirom da "pre otpocinjanja dijaloga mora biti zavrsen proces uspostavljanja mira na Kosovu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.