KUNG-FU BAKA Vitalna i u 93. godini, a sada je postala i INTERNET HIT (VIDEO)

Izvor: Blic, 21.Feb.2017, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUNG-FU BAKA Vitalna i u 93. godini, a sada je postala i INTERNET HIT (VIDEO)

Možda je sitne građe, ali Džang Hešian zna kako da udari. Pre nego što je napunila 90 godina ova bakica je ovladala svakim stilom kung-fua. Sada već 93-godišnja Džang je postala prava internet senzacija nakon snimaka i fotografija koje prikazuju vremešnu Hešian kako vežba kung fu.

Ona kaže da je ova borilačka veština deo njenog života onoliko dugo koliko joj sećanje seže u prošlost.

- Počela sam da vežbam kad sam imala samo četiri godine. To je porodična >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tradicija i više od trista godina seže u prošlost - rekla je borbena bakica za CNN.

Džang inače živi u jugoistočnoj provinciji Džeđang, a disciplina koja toliko dugo opstaje u njenoj porodici uliva snagu i disciplinu.

- Rođena sam davne 1924. godine, u vreme kad je Kina bila u ratu sa drugim zemljama. Kung-fu je bio dobar način samoodbrane - rekla je Džang.

Vrsta kung-fua koji trenira Džang potiče iz provincije Fuđen i obuhvata 15 rezličitih stilova.

Svaki stil ima oko 36 poteza. Džang kaže da je potrebno oko tri godine da se u potpunosti nauči jedan stil. Ona je ovladala svim i kaže da je početak najteži, ali posle sve lako ide.

- Najteže mi je bilo učenje čučnja, tog čvrstog stava, to je bilo bolno za moje mišiće - ispričala je Džang.

- Sećam se da me bolelo kad sam bila mala. Bili smo siromašni, pa sam posle iscrpnih treninga često ostajala gladna - navela je vremešna Džang.

Uprkos teškom odrastanju ona je nastavila da trenira, pa čak i u svojim srednjim godinama se budila svako jutro oko pet kako bi vežbala. Njen omiljeni stil u kung-fuu je onaj sa štapovima bambusa koji se koriste u borbi protiv protivnika.

Pored bavljenja sportom, vitalna bakica jede dosta povrća, manje mesa i to joj čuva zdravlje, pa kaže da nikad nije morala da se obrati lekarima za pomoć.

- Da bi vam telo bilo zdravo, treba da imate i pozitivan stav, da pomažete drugima, da se krećete, jedete povrće... - istakla je Džang.

I pored skoro stečene slave, kad su njene slike objalvjene na internetu, Džang je i dalje skromna.

- Nikad nisam mislila o tome da postanem poznata ili da ću ikad biti. Ako ljudi vole kung-fu, moja porodica može da ih podučava - rekla je Džang.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.