KUD Čajavec: Godišnji koncert u duhu seoba

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jan.2016, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUD "Čajavec": Godišnji koncert u duhu seoba

Kulturno-umjetničko društvo "Čajavec" iz Banjaluke organizovaće sutra u 19 časova u Dječijem pozorištu RS godišnji koncert pod nazivom "Seobe Srba iz 1690. godine" i tako staviti krunu na 63. sezonu rada i postojanja.

"Sve je spremno za koncert. Publiku očekuje najzanimljiviji program dosad. Na sceni će nastupiti oko 180 momaka i djevojaka, a biće prikazan i širok opus narodne nošnje", rekao je Momčilo Vesović, direktor KUD-a "Čajavec".

Vesović je dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da je ovaj koncert bio u planu za 2015. godinu, međutim zbog ranije preuzetih termina pomjeren je za početak ove godine.

"Ovaj godišnji koncert je drugačiji nego svi ostali i nosi naziv 'Seobe Srba' u duhu svih ovih dešavanja koja su se prethodne godine desila u svijetu. Mi smo na ovaj način željeli da podsjetimo naš narod i naše posjetioce na veliku Seobu Srba iz 1690. godine pod Arsenijem Čarnojevićem, čisto ne ulazeći u istorijske dubine i činjenice nego samo da se predstavimo kroz jedan umjetnički način izražavanja", naglasio je Vesović.

On je otkrio i da je reditelj ovog komada Aleksandar Pejaković, kao i da će u prvom dijelu koncerta biti izvedene igre i pjesme iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

"U drugom dijelu koncerta biće predstavljene velike koreografije koje su na redovnom repertoaru KUD-a 'Čajavec'. Za ovu priliku odabrali smo najatraktivnije igre za gledaoce. To će biti šest koreografija, od kojih su dvije nove, a koje ljudi dosad nisu vidjeli", istakao je Vesović.

On naglašava da je pripremljen i jedan komad  iz "Koštane", gdje će gošća KUD-a "Čajavec" biti prvakinja nacionalnog ansambla "Kolo" Ana Mirković.

"Ovo je veliki koncert i trajaće skoro dva i po sata. Bitno je naglasiti da imamo preko 180 učesnika na ovom koncertu. Tu su dječje grupe, dječji ansambl, zatim omladinski ansambl, prvi ansambl, reprezentativni, kao i seniorski ansambl, a tu je i veliki narodni orkestar", dodao je Vesović.

Karte za ovaj koncert prodavale su se po cijeni od sedam KM.

"Mi smo ovaj koncert planirali da napravimo u Sportskoj dvorani 'Borik', zbog same masivnosti, međutim nismo dobili od Gradske uprave odobrenje da to bude manifestacija od javnog kulturnog značaja, tako da smo se i odlučili na Dječije pozorište RS, gdje će 300 gledalaca moći doći da pogleda program koji smo spremili. Karte su već sve rezervisane i bukvalno ih više nema", rekao je Vesović.

     

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.