KREMANCIMA SE DEŠAVA SVE ŠTO SU TARABIĆI ZAPISALI

Izvor: Kurir, 27.Nov.2011, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KREMANCIMA SE DEŠAVA SVE ŠTO SU TARABIĆI ZAPISALI

KREMNA - Jedno od najposećenijih srpskih sela poslednjih godina je Mokra Gora, dok su susedna Kremna, vekovima mnogo poznatija, pomalo u senci. Kremanci su zato odlučili da istaknu lepote i prednosti svog mesta i time privuku veći broj turista.

Poznato pre svega po prorocima Tarabićima, ali i mnogim drugim lepotama, selo Kremna od nedavno privlači sve više turista. Šansu da svoj zavičaj predstave na najbolji mogući način meštani vide u razvoju seoskog turizma.

Prirodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << darovi pitome, blago zatalasane kotline između Zlatibora, Tare i Šargana, legende iz vremena Rimljana ili Nemanjića, i zapisi po kojima je tu čak bio i kralj Petar Prvi Karađorđević, koji se u buretu krio od Obrenovića, ali pre svega Tarabići, koji su davno "videli" zbivanja u belom svetu, mnogo pre no što su se dogodila, privlače u Kremna sve više ljudi, javlja RTS.

Dragan Pjević je prvi pokušao da storiju o slavnim prorocima prevede u turističku priču i, kako sam kaže, bio iznenađen interesovanjem:

"Mi smo napravili pravi turistički bum s Tarabićima, i nismo ni znali da ima toliko ljudi koje interesuju proročanstva. Dolaze nam iz svih bivših republika i sve zanima šta će biti, a biće, ako je verovati tumačenjima, bolji dani.

Upravo zbog gostiju, ali i proročanstva o lepoj budućnosti, uz dvadesetak domaćinstava koja se bave seoskim turizmom, niču i hoteli, etno-selo koje grade Kremanci, oni koje je put davno odveo iz zavičaja.

Jedan od njih je i Milan Bogosavljević koji dve decenije živi u Baru, gde se, kako kaže, dobro skućio, a hotel sa bazenom i ostalim sadržajima gradi u zavičaju verujući da su Tarabići, kako kaže, znali šta će biti i da će Kremna postati glavno turističko mesto.

Vezivanje za susednu Mokru Goru s kojom ih, osim tradicionalnog srpskog "dobrosusedskog" rivalstva i teških reči poslednjih godina, veže Šarganska osmica, ipak je neminovno. Kremanci su shvatili da se u budućnost može i "ćirom", pa se pruga gradi ka centru sela, kao što su pre stoleće i po Tarabići i predvideli.

U Turističkom udruženju Kremana, spremaju se da, pored pruge, ponude i druge sadržaje. Predsednik udruženja, Ljubodrag Đurđić podseća da je i dobar deo Tare kremanski, pa da i nju treba računati u turističku ponudu.

Jedno veliko i zanimljivo područje biće za turiste zaokruženo, a ono što će svakako i dalje golicati maštu namernika u srpskom proročištu je - šta je to sve Tarabićima "kazato" o budućnosti, a oni su, tvrde Kremanci, mnogo jasniji i konkretniji od bilo kog drugog proročišta, ali i istovremeno decenijama pogrešno shvatani i prepričavani, javlja RTS.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.