Izvor: B92, 07.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRAPOVIC: U ZONU BEZBEDNOSTI UPALO 1200 - 1500 EKSTREMISTA

Poslanik DOS Ljiljana Colic je u cetvrtak na sednici Veca gradjana optuzila je prethodnu vlast da nista nije ucinila da se spreci odvajanje Kosova, ignorisala pozive na srpsko-srpski i srpsko-albanski dijalog o Kosovu, kao i da je bivsi jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic "jedino potpisivao sramne kapitulacije". Vladan Batic, sef poslanickog kluba DOS-a je rekao ,,da smo u saveznom parlamentu "godinama slusali izlizane price o patriotizmu i izdajnicima", i da su za vreme vladavine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << levice i radikala "ova zemlja i narod doziveli sve najgore u svojoj istoriji". Sef poslanicke grupe Socijalisticke partije Srbije Dmitar Segrt ocenio je da savezna vlada nije dala adekvatne zakljucke vezano za situaciju na jugu Srbije i, u ime svoje partije, predlozio saveznoj skupstini da prihvati i njene predloge zakljucaka. Za eskalaciju albanskog terorizma Segrt je optuzio KFOR i UNMIK i, izrazavajuci zabrinutost zbog aktuelnog stanja, predlozio da skupstina zatazi hitne i ostre mere protiv albanskih teorista. Segrt je zamerio vladi sto nije dala precizne rokove KFOR-u za akciju protiv terorista i predlozio sledece: "Ukoliko navedeni medjunarodni cinioci nisuu stanju da u najkracem vremenskom roku izvrse svoje obaveze u skladu sa Rezolucijom SB 1244 i Vojno-tehnickim sporazumom, odnosno da obezbede hitno povlacenje ubacenih teroristickih grupa iz zone kopnene bezbednosti, sprece svako dalje ubacivanje terorista i ukoliko u korenu ne saseku albanski terorizam i separatizam, da napuste Kosovo i Metohiju".

Replicirajuci Segrtu, premijer Zizic je rekao: "Prije svega moram da kazem da zaista vlada nije dala tvrde rokove u predlogu svojih zakljucaka iz jednog prostog razloga sto davanje tvrdih rokova predstavlja u sustini ultimatum. Mi smo se oprijedelili da u ovom momentu ne idemo na ultimatum i zbog toga nismo dali rokove, kao sto ni, mislim na klub SPS-a, nije dao tvrde rokove, sto mislim da je dobro". Ucsedila je burna polemika izmedju poslanika SPS i JUL-a, s jedne strane, i DOS-a o krivici za stanje na Kosovu, s druge, a nakon Govora Bratislave Morine u kojem je ona prigovorila vlastima da pustaju na slobodu teroriste, kako je rekla, poput Flore Brovine upitavsi koliko su para za to dobili, reagovao je vidno iznervirani poslanik DOS-a Dragan Milovanovic: "Mi mozda moramo da slusamo vase price, ali ovaj narod ne mora vise da trpi torturu koju ste deset godina sprovodili nad njim. Vi ste krivi, gospodo, za sve sto se desilo ovom narodu i kako vas vise nije sramota da to ovom narodu radite. Kako nije sramota da zena predsednika, koji je unistio ovu zemlju, dolazi u ovaj parlament? Morate jednom da shvatite da je vase vreme proslo".

Jugoslovenski ministar odbrane Slobodan Krapovic izjavio je da je u zonu kopnene odgovornosti na administrativnoj granici Srbije i Kosova "upalo izmedju 1.200 i 1.500" ekstremnih kosovskih Albanaca i da se ocekuje da ce oni pokusati nove provokacije, narocito prema Vojsci Jugoslavije. Ponovivsi da se zalaze za diplomatsko resenje krize, Krapovic je izrazio ocekivanje da ce KFOR, posebno pripadnici americkih snaga, "isterati vecinu terorista iz zone" kopnene odgovornosti. Krapovic je ocenio da ce deo albanskih ekstremista ostati na tom podrucju, predstavljajuci se kao civilno stanovnistvo, te da ce se odlucivati za "povremeno dejstvovanje". Sef skupstinskog Odbora za odbranu i bezbednost Momcilo Perisic rekao je da teroristi planiraju da se prebace iz Malog Trnovca u Veliki Trnovac, koji ima oko 10.000 stanovnika, te da odatle "izazovu pozar koji bi mogao da se prosiri na ceo Bujanovac". Perisic je ocenio da bi policija zato trebalo da bude bolje tehnicki opremljena, ukljucujuci uredjaje za nocno osmatranje, radare i terenska vozila, prenosi B92.

Vece gradjana Skupstine SRJ prekinulo je u cetvrtak u 19 sati debatu o stanju bezbednosti na jugu Srbije i rasprava ce biti nastavljena u petak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.