KOŠARE NISU PALE! Danas se ponosno sećamo HEROJA srpskih Termopila

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2018, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"KOŠARE NISU PALE!" Danas se ponosno sećamo HEROJA srpskih Termopila

Napad na karaulu počeo na veliki hrišćanski praznik

Na današnji dan pre 19 godina okončana je epska bitka za karaulu Košare na granici tadašnje SRJ i Albanije!

Pročitajte i:

Napad na karaulu počeo je 9. aprila 1999. godine. Udružene snage terorističke Oslobodilačke vojske Kosova i regularne vojske Albanije uz podršku NATO aviona pokrenule su veliku kopnenu ofanzivu na karaulu Košare i to baš na Veliki petak.

Neprijatelj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je bio višestruko brojniji tako da se nešto više od hiljadu naših vojnika branilo od danonoćnih napada snaga koje su brojale između 5.000 i 6.000 Albanaca. Naša vojska je odolevala napadima sve do 14. juna kada se prema Kumanovskom sporazumu povukla sa Kosova. Odbrana Košara sprečila je kopnenu invaziju na SRJ i onemogućila prekid komunikacija među srpskim formacijama na KiM.

Najveći deo snaga na Košarama činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka prosečne starosti 20 godina. Borili su se i Srbi dobrovoljci iz inostranstva i Kozaci.

Poginulo je 108 srpskih vojnika od kojih 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista i 24 dobrovoljca, među kojima i jedan Rus.

OVK je priznao gubitak 200 boraca, ali ih je sigurno poginulo mnogo više, a zvanično su poginula i dva NATO vojnika iz Francuske i Italije i jedan državljanin Alžira. Uništeno je pet albanskih tenkova.

Komandant odbrane Košara Ljubinko Đurković rekao je da je ta bitka simbol herojske odbrane srpske vojske.

- Košare nikada nisu pale - svedočio je ranije Đurković i dodao da se vojska povukla po Kumanovskom sporazumu.

Đurković je naglasio da je tokom NATO bombardovanja u jednom momentu samo 12 vojnika dva dana i jednu noć odbijalo napad 250 albanskih terorista koje su na kraju jurišem naterali u povlačenje.

Odbranu Košara uporedio je i sa Kumanovskom bitkom u kojoj su oficiri jurišali sa vojnicima i sa odbranom Beograda u Prvom svetskom ratu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.