KONAČNO: Narodni heroj Milan Tepić dobija spomenik

Izvor: Mondo, 03.Mar.2017, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONAČNO: Narodni heroj Milan Tepić dobija spomenik

Vlada Srbije donela je danas Zaključak da se narodnom heroju Milanu Tepiću podigne spomenik na teritoriji gradske opštine Savski venac.

Foto: Ilustracija MONDO

Kako je saopšteno iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, vlada je takav zaključak donela na inicijativu tog resora, a povodom obeležavanja 25 godina od pogibije majora Tepića.

Orden Narodnog heroja

Predsedništvo SFRJ je 19. novembra 1991. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Ordenom narodnog heroja Jugoslavije posthumno odlikovalo majora Tepića za "izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru" i proglasilo ga narodnim herojem Jugoslavije.

Inicirajući takav zaključak, imao se u vidu, kako se navodi, njegov podvig.

Spomenik majoru Tepiću biće podignut u produžetku ulice koja nosi njegovo ime, a finansijska sredstva za izgradnju i postavljanje spomenika obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U saopštenju se navodi da će to ministarstvo sprovesti odgovarajući postupak javne nabavke idejnog rešenja, odnosno usluge izrade predmetne skulpture, u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Godišnjica smrti narodnog heroja Milana Tepića je od 2017. godine sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije i obeležavaće se svakog 29. septembra kod spomenika Milanu Tepiću.

Milan Tepić (rođen 1957. godine u mestu Komlenac, kod Kozarske Dubice) 29. septembra 1991. godine poginuo je u Bedeniku kod Bjelovara, ne želeći da neprijatelju prepusti magacin pun oružja kojim bi ubijao njegove vojnike.

Major Milan Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe, a ovo delo su mnogi uporedili sa sličnim potezom resavskog vojvode Stevana Sinđelića iz ratova potiv Turaka.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Major Milan Tepić dobija spomenik u Beogradu

Izvor: B92, 03.Mar.2017

Beograd -- Vlada Srbije donela je odluku da se u Beogradu podigne spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću povodom 25 godina od njegove pogibije...Imajući u vidu neustrašiv podvig majora Tepića tokom napada na kasarnu JNA u Bjelovaru, "Vlada je donela Zaključak da se narodnom heroju Milanu Tepiću...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.