KLINCI I KLINCEZE PROTV VELEMAJSTORA Održana Simultanka na otvorenom

Izvor: Blic, 05.Jun.2016, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KLINCI I KLINCEZE PROTV VELEMAJSTORA Održana "Simultanka na otvorenom"

Više od 400 šahista, među kojima su prednjačili osnovci, okupilo se danas na Kalmegdanu, Tašmajdanskom parku i Trgu Nikole Pašića kako bi u okviru takmičenja "Simultanka na otvorenom" odmerilo snage sa nekima od naših najboljih majstora šaha.

Alisa Marić, Ivan Ivanišević, Irina Čoljuškina, Branko Damjanović i drugi šetali su od jednog do drugog suigrača kako bi napravili po jedan potez. Najrazličitije table stajale su između njih - od onih starih, dedinih, sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << divno izrezbarenim figurama, do novih, tek raspakovanih.

Prisustvo velemajstora i reprezentativaca je najviše oduševili decu, koja se svejedno nisu lako dala, pa su neki njihovi potezi i šah-matovi zadivili prisutnu publiku.

- Šah igram već tri godine, od predškolskog. Nama je to u školi izborni predmet, a ja sam i član kluba "Jasenica" iz Smederevske Palanke - rekao nam je osmogodišnji Stefan, koji pored šaha trenira i fudbal i folklor, a odnedavno svira i gitaru.

Istu svestranost, koja pokazuje koliko je ovaj sport poučan, ispoljile su i tri devojčice iz OŠ "Gavrilo Princip" iz Zemuna, pa tako Anđela trenira rukomet, Tamara košarku, a Tara odbojku.

- Igramo šah u školi još od prvog razreda, a kod nas su devojčice u tome mnogo bolje od dečaka - ponosne su ove tri curice.

Bez lažne skromnosti dodale su da češće pobeđuju nego gube i da im je u planu da postanu majstori igre.

- Najsrećnija sam bila kada sam matirala devojčicu iz naše škole koja je do tada bila nepobediva. Ona se nije ljutila, jer je bilo jasno da sam bolja - objasnila je desetogodišnja Tamara.

Osim dece i takmičara, na Kalemegdanu je bilo i strasnih šahista koji tu borave svakog vikenda. Oni su, posvećeni igri, sedeli za svojim stolovima, jedva se obazirući na mlade nade koje su nicale svuda oko njih i koje će jednog dana zauzeti njihova mesta.

"Simultanka na otvorenom" ima sportski, kulturni i turistički karakter, a to takmičenje već godinama u nazad organizuje Šahovski savez Beograda.

- Ovo je tradicionalna manifestacija kojom želimo da popularizujemo šah i zainteresujemo pre svega decu da počnu da se bave šahom, jer je ne samo zanimljiv, već i veoma poučan. Takođe, ove godine manifestacija ima humanitaran karakter, pošto smo partiju na Kalemegdanu posvetili Udruženju pacijenata Srbije obolelih od raka prostate, kako bismo im pomogli u njihovoj borbi za nove terapije koje će im obezbediti bolji kvalitet života - objasnio je sudija Srđan Janković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.